Arduino Dünyası Hakkında En Temel ve En Güncel Bilgiler
Arduino Turkiye // 28 Temmuz 2017 // 0 yorum // kategori: Arduinoya GiriÅŸSon zamanlarda her ÅŸeyin başında ‘akıllı’ sıfatını görebiliyoruz. Akıllı arabalar, akıllı telefonlar, akıllı saatler… Peki, nedir bunları akıllı yapan?
Herkes kuşku duymayacak biçimde bilgisayarına ve laptopuna güvenmek ister. Bilgisayarının data merkezi içinde devasa sayıdaki sunucu kümelerinin yer aldığını hayal eder. Oysa işin aslı oldukça farklıdır. Çünkü dünya üzerindeki donanımın çoğu, ana kartta bulunan hantal merkezi işlem birimleriyle çalışmıyor.
Bu teknoloji çağında ihtiyacımız olan, günlük görevlerle uyumlu ve onları aksatmayacak şekilde verimli, ucuz ve hızlı bir aygıt. Karşımızda; mikro denetleyiciler.
Mikro denetleyici nedir?
En basit haliyle mikro denetleyici, çip üzerindeki bütün bir bilgisayar sistemidir. Çok basit gözükse de bunlar, hayatımıza elektronikleri getiren güçlü araçlardır. Modern denetleyicilerde, ’80 modellerinden yüksek kalitede kiÅŸisel bilgisayar üretebilecekleri spekler bulunuyor.
Peki, bunun Arduino ile ne ilgisi var?
Uzun bir süre mikro denetleyicilerle çalışmak, bilgisayar mühendisliğinde kariyer yapmayanlar için oldukça zor ve pahalıyken son 10 yılda durum epey değişti. Bu aygıtların gücünden yararlanmak, herkes için ulaşılabilir oldu bir kere. Bu aşamada, Arduino, tümleşik bilgisayar sistemine giren elektronik yolculuğu temsil ediyor.
Arduino nedir?
Arduino, yazılım ve donanımın bir birleşimi. Elektronik araçlarla deneyimi olan ya da olmayan ilgililere kolaylıkla erişebilen açık kaynaklı bir sistem. Öncülerinden biri, daha artistik projelere görsel odaklı ve hızlı programlar sağlayan Java temelli programlama dili, Processing.
Bir diğeri, sanatçı ve tasarımcılar için interaktif elektronik yaratma sürecini basitleştirmeyi amaçlayan program, Wiring. Arduino, ilgililer, öğrenciler ve tasarımcılar için bir defakto gelişim yapılanması olarak hızlıca evrim geçirdi ve yerini sağlamlaştırdı. Bu yeni yapılanma, basit entegre gelişim ortamı sayesinde nispeten ucuz ve kolay bir program sağlıyor. Bu vesileyle kullanıcılar, kolaylıkla elektronikle kavramları prototipleştirebiliyor.
Arduino, edinilen bilgi üzerine iÅŸlem yapıyor. GPIO yoluyla diÄŸer elektroniklere dijital sinyal yollayarak çıktıları denetliyor. Bunu, yapıya yüklenmiÅŸ program sayesinde yapıyor. Program, mikro denetleyicideki ROM’un içinde bulunan bir dizi komutu içeriyor. Bu sebeple, program çalışırken dinamik bilginin izini sürmek gerekiyor.
Modern bir bilgisayarın 8 milyon hertz hızında çalışması kulağa son derece yavaş geliyorken Arduino, tek bir programın üstesinden gelebiliyor ve herhangi bir zamanda pek çok GPIO ile etkileşime geçebiliyor. Böylece saniyede milyonlarca direktif işleyebiliyor. Ayrıca hızdan önce yeterli hafızanın bulunmaması problemi ortadan kalkmış oluyor.
Arduino ile neler yapabilirim?
Arduino’yu kullanarak hızlıca bir fikir yürütüp onu bir çalışma kavramı olarak bu fikri pratiÄŸe dökebilirsiniz. Seri üretim için Arduino’yu model almak, pek insan için baÅŸka bir platform geliÅŸtirmekten çok daha kolay. Bu platformla yeÅŸeren ve sonrasında bütün bir dünya eken bir topluluk, zaten kullanıma hazır yüzlerce kütüphane meydana getirebiliyor. Fikirleriniz için bir taslak olan yüzlerce proje üzerine yüzlercesini daha yazabiliyorsunuz. Arduino sayesinde iki metal parça arasında bir dolgu eritip onu uygulayarak elektrik baÄŸlantısı kurmaya gerek olmadan bir proje üretebiliyorsunuz. KulaÄŸa son derece pratik geliyor, öyle deÄŸil mi?
Pek çok parça ve modülden oluÅŸan Arduino’dan yararlanarak baÅŸlangıç aÅŸamasında yapılabilecek proje fikirleri olarak Arduino ile snap çekmeyi ve donanım geliÅŸtirmeyi sunabilir ve daha çok fazlasını üretebilir.
Etiketler: arduino > mikro denetleyici