LED
Ömer Koman // 11 Ocak 2012 // 1 yorum // kategori: Devre Elemanları, Sayısal Elektronik, Temel Elektronik
Elektronikte kullanılan malzemelerden biride LED yani ışık yayan diyottur. Bütün iÅŸi ışık yaymak olan bu malzemeyi sihirli yapan ÅŸey ise elektriÄŸi bir yöne iletirken diÄŸer yönde iletememesidir bu özelliÄŸe “yarı iletken” lik denmektedir. (2 Yıl sonra düzeltme: Yarı iletkenlik ve tek yönlü iletim ile ilgili doÄŸru anlatım aÅŸağıda A.Münip Önizin yorumunda belirttiÄŸi gibidir kendisine bilgilendirmesinden dolayı teÅŸekkür ederiz.)
Topu topu 2 bacağı olan bu malzemenin bir bacağına (-) voltaj diğer bacağına ( ) voltaj verildiğinde parlamaya başlar eğer ters bağlarsanız birşey olmaz parlamaz. Bu özelliği Arduino üzerinde şu yazımızda test etmiştik.
Bir diğer kullanım şekli ise birden fazla LED i bir arada kullanarak daha anlamlı bir şey yapmak ifade etmek olabilir
Örnek:
Ledler seri ve paralel olarak bağlanarak bir arada kullanılabilir. Her elektronik malzemenin birde şematik gösterimi olduğundan LEDleri de diyot şeklinin üstüne yan şekilde konan 2 küçük ok ile bunun ışık yayın bir şey olduğu anlatılmaya çalışılır.
Bu şema da ledi bol bulup canı sıkılan birinin ledleri ve dirençleri seri paralel bağlayarak bir şey yapmak istemesini ifade eder.
Ledlerin çalışması için maksimum voltajlar belirlenmiştir.
Kırmızı led 2.2 volt, yeşil led 3.2 volt ve beyaz-mavi ledlere 3.4 volt tan fazla voltaj vermemek gerekir daha fazla voltaj verirseniz bozulur duman çıkartır, yapmayın öyle şeyler delimisiniz.
Ledlerin ömürleri oldukça uzundur çalışma akımları ve voltajlarına dikkat edildiğinde minimum 10 bin saat çalışabilirler.
Ledlerin yaydığı ışık dalga boyu gözle görülenden kızıl ötesine kadar geniş bir alanı kaplar. Ayrıca Laser Led lerin icad edilmesi ile birlikte CD çalarlarar ve CD yazıcılar gerçekleştirilmiştir. Ledin bulunmasından sonraki en büyük icad ise TV uzaktan kumandasında kullanılarak insanlığın başına büyük bir iş açılmıştır 😛
Led için bu kadar bilgi ÅŸimdilik yeterlidir sanırım… Ledin ilginç kullanım yerlerini yorumlarda yazarsınız artık.
Etiketler: LED
Giriş cümlesi hatalı olmuş.
Yarıiletken, iletkenliği yalıtkanlardan çok yüksek, fakat iletkenlerden düşük olan malzemelere denir. Elektriğin bir yönde iletilip, diğer yönde iletilmemesi ise, farklı katkılanmış (p ve n tipi) yarıiletkenlerin yanyana getirilmesi ile oluşan bileşim yerinin (jonksiyon) özelliğidir.