Robot Yapımına Giriş!
Coşkun Taşdemir // 12 Mayıs 2014 // 75 yorum // kategori: Arduinoya GirişForum’dan gelen sorulara bakılırsa birçoğumuz robot yapmak istiyoruz. Bu kadar sık sorulan konu hakkında birşeyler yazmak şart oldu. Ömer abi’nin de aynı türden sorulara cevap vermekten göbeği çatladı 🙂
Gelen sorulara baktığımızda henüz temel konularda çalışma yapmamış arkadaşlar birden robot yapımı gibi karmaşık konulara giriyorlar. Bunu da çoğunlukla hazır buldukları projeler üzerinden ve ne yapıldığını tam anlamadan yaptıklarından işler iyice karışıyor.
Robot yapmak istemenizde bir sıkıntı yok. Ancak bunu nasıl yapacağınız konusunda bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. Bunların en önemliisi KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞLAMAK!
Robot yapımına giriş yapacağız. Hazır mısınız?
Şimdi Arduino’numuzu aldığınıza göre önce robot yapımının en önemli aşamasını gerçekleştirmeniz lazım. Öncelikle Arduino sürücülerinin bilgisayarımıza doğru kurulduğundan emin olalım.
Examples >> Basic >> LED Blink örneğini açalım. Önce bu örneği başka bir klasöre kaydedelim ki değişiklikleri yapabilelim.
Devrelerin nasıl yapılacağına girmiyorum. Onu ödev olarak yapabilirsiniz. Robot yapımı için aşağıdaki adımları geçmek gerekiyor:
1 – LED yakıp söndürme (nam-ı diyar LED blink) örneği yapın. Bu işlerin besmelesi budur.
2 – LED’in hızını değiştirin. Farklı hızlarda yanıp sönsün.
3 – Bir buton koyun butona basılı tutulursa LED hızlı, basılmazsa yavaş yanıp sönsün.
4- Bir potans ile gerilim bölücü bağlantısı yapın. Potans’tan çıkan gerilimi Arduino’da ölçün kaç volt olduğunu Serial Monitör’den görüntüleyin.
5 – PWM nedir araştırın, öğrenin. PWM kullanarak LED’inizi bu sefer parlaklığını değiştirerek yakıp söndürün.
6 – DC Motorlar nasıl çalışır öğrenin. Bir DC motorun devir hızı nasıl değişir araştırın.
7 – PWM ile DC Motor’un hızı nasıl değiştiriliyormuş öğrenin. DC Motorun devrini potansiyometreden değiştirmeye çalışın.
8 – DC Motor ileri veya geri yönde nasıl çalıştırılır öğrenin.
9 – Servo motorları araştırın. RC servo motorların nasıl kontrol edilebildiğini öğrenin. (İp ucu: Arduino Servo kütüphanesi)
10 – Servo motoru potansiyometre ile nasıl kontrol edebileceğinizi deneyin.
11 – Zamanlama fonksiyonlarını ve zamanlayıcıları öğrenin. Mesala iki motoru 5 saniye sağa, 5 saniye sola çevirmeyi deneyin. Hata bu süreleri de potansiyometre ile dışarıdan kontrol edilebilir hale getirin.
12 – Serial monitor’le göndereceğiniz karakterlere göre motorun yönünü kontrol etme denemesi yapın. Serial monitor’den yazdıklarını Arduino’ya hangi yoldan gidiyor, Arduino bu karakterleri nasıl algılıyor bunları araştırın.
Bu 12 madde daha da artırılabilir ama buraya kadarki adımları gerçekleştirdiyseniz robot yapmak için bayağı bir yol aldınız demektir. En azından çizgi izleyen yada sumo gibi çok bilinen türlerde birşeyler yapabilirsiniz. Lütfen bu adımları gerçekleştirmeden robot yapmaya başlamayın. Herşey 1. adımla başlar unutmayın. Bu adımları atlayarak yapacağınız çalışmalar hüsranla sonuçlanacaktır.
Sıfırdan başlamak adlı yazıyı da okumanızı öneririm.
Etiketler: arduino > giriş > robot
Merhaba ben Karadeniz Teknik Üniversitesi son sınıf öğrencisiyim.Bitirme projesi olarak mum söndüren robot yapmak istiyoruz.Siz demişssiniz ya bu 12 maddeyi yaparsanız çizgi izleyen veya sumo robot yapabilirsiniz diye peki mum söndüren robot yapılabilir mi ?
teorik olarak çizgiyi izleyebiliyorsa, mumu niye söndürmesin?
aradaki ufak farklılıklar da işin eğlencesi işte.
ya arkadaşım, bu nasıl bir sorudur. ktü de size ne öğretiyorlar hayret ettim. oradan mezun mühendislere nasıl itibar edeceğiz biz….
Ktü de ne öğretiyorlar öğrenmek için buyrun bakın siteye inceleyin anasayfayı hatta mühendislik sayfalarını. Arduino daha bir çoğumuz için yeni ve herkes her şeyi anlamak için sorma çerçevesinde bizler teknik bilgi uygulamalarda belki sizler kadar teşvik edilmiyor ya da okulun dersleine vakit ayırıp sadece dersle ilgileniyoruz. Ancak kimsenin kimseye ne üniversitesine ne okuduğu bölüme yorum yapma lükslüğü yokk yardımcı olmak niyetinde değilseniz yorum da yapmayın site güzel yayın ve yardımcı olacak paylaşımlar yapıyor munakaşa tarzına gerek yok herkese hem bitirmelerinde hem çalışmalarında başarılar
Elektrık Elektorık _ KTÜ
merhabalar ben bugün bir arduino aldım ilk 3 adım tamamda bende lcd filan yok onları kendim ayrı alıcam iyi etmişmiyim sizce
belli bir disiplinle adım adım ilerlemeniz iyi birşey. ihtiyaçlarınızı bütçenize göre yavaş yavaş alır dener öğrenirsiniz. amaç öğrenme olmalıdır her örnek program arduinonun bir fonksiyonunu size öğretmek için tasarlanmıştır, ileride amacınıza göre bir kaç özelliği birleştirip bir arada kullanmaya çalışın mesela bir butona basınca led yakın buzzerde ses çıkartın analog okumayla belirli bir seviyenin altında bir renk ustunde başka bir renk led yakmaya çalışın işlemci kullanmanın amacı bir çok görevi aynı anda kullanmayı tasarlanıza yardımcı olmasıdır buna göre çalışın.
Benim bir kaç sorum var ama yanıtlayabilecek birisi var mı acaba ?
çok var ! foruma gel…
arduino unomdaki güç girişinin yanındaki voltaj regülatörü çok ısınıyor zarar verirdiye çıkartıyorum ama ledler yanıyor usbde de aynısını yapıyor.
acil olduğu için buraya sordum
aşırı yuksek voltaj veriyor oablırsınız 12v adaptor kullanıyorsanız 12-5=7v gerilim regulator uzerınde ısıya donuşturulur. eğer 24v adaptor kullanırsanız 19v gerılım ısya donusturulur. devrenız yuksek akım çekıyor da olabılır o nedenle de ısınır motor kullanımı veya bır yerlerdekı kısa devre de buna neden olabılır. aldığınız uno kopyaysa kalıtesız malzemelerde secılmış olabılır.
merhabalar,pid kütüphanesini destekleyen arduino kartı hangisi acaba bilgi verebilir misiniz? Arduino ile motor kontrolü yapmam gerekiyor ama bu kontrolün pid sistemle gerçekleşmesi gerekiyor.
pid kontrol bir algoritmadır herhangi bir arduino ile kodu yazıp çalıştırabilirsiniz, sensorden aldığınız verileri işleyerek satabilizasyon gerektiren işlerde kullanılır mesela siz motor kontrolunde kullanacaksanız motoru sabit devirde mi tutmak istiyorsunu herhangi bir yuk veya zorlamayla bile karşılaşsa herzaman sabit devirde donmesini istiyorsanız pid algoritması ile motor devrini kontrol eden deverenizi yönetmeniz lazım, yada 2 teker uzerinde dengede duran bir robot yapsanız onun dengesini sağlamak için g sensortlerden gelen veriyi pid algöritmasına sokarak dengede durmasını sağlarsınız. ginger denge bisikletleri bu yöntemle çalışır
ben unoyu usbden bilgisayara takıyorum SADECE unoyu yinede hızlıca ısınıyor hemen çıkarıyorum ledlerde yanıyor ne yapabilirim regülatorda sorun olabilirmi sizce
şimdi unonun kendi 9 v luk adaptörünü denedim ledlerde yanmıyo ısınmıyoda sadece usbde ledler yanıp ısınıyor
donanımsal problemleri forumda anlatın daha çabuk cevap bulursunuz. unoda bir yerlerde kısa devre var sanırım. kullanırken ne yapmış olabilirsiniz bir düşünün
Merhaba, arduino’yu öğreneli 3-4 günden az oldu. Hakkında bir sürü video izleyip, blog yazıları okudum ve öğrenmeye karar verdim. Bilgisayar programcılığı öğrencisiyim, elektronik ile daha önce uzaktan yakından hiç ilgim olmadı. Size bir iki sorum olacak;
1 – Arduino sadece prototip amaçlı mıdır? Bir hedef belirledim; uzaktan kumanda edilen, mesafe, ivme ölçerek ona göre davranışlar sergileyen, kamera ile görüntü aktarımı yapan bir araba yapmayı (tabi ki adım adım) düşünüyorum. Yaklaşık 60×30 cm ölçülerinde. Böyle bir proje yapılabilir mi? Ya da şöyle daha açık olur; (yapım aşamasında öğrendiğim haricinde) hiç elektronik ile ilgilenmemiş biri yapabilir mi? Kendi vardığım kanı evete yakın, bir de sizden onay(ya da red) almak istedim.
2 – Arduino projelerinde yazılımın rolü nedir? Bu üç günlük sürede asıl işi satın alınan modüller yapıyormuş gibi geldi. Ancak yaptığım projenin kalbini kendim yapmak isterim. Yani aslında asıl soru; yazılım yoluyla modüllerin kullanımında esneklik sağlanabilir mi?
3 – Başlangıç olarak (led blinkten sonra 🙂 ) mesafe sensörü ile basit bir devre yapmayı düşünüyorum, aşağıdaki ürünleri alacağım yeterli midir? (Direnç gerekli mi bilmiyorum. Türkçe kaynaklarda rastlamadım.)
– Siyah Mini Breadboard – Breadboard Mini Self-Adhesive Black
http://www.robotistan.com/Siyah-Mini-Breadboard-Breadboard-Mini-Self-Adhesive-Black,PR-1930.html
– 40 Pin Ayrılabilen Erkek-Erkek M-M Jumper Kablo-200 mm
http://www.robotistan.com/40-Pin-Ayrilabilen-Erkek-Erkek-M-M-Jumper-Kablo-200-mm,PR-1514.html
– HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü
http://www.robotistan.com/HC-SR04-Ultrasonik-Mesafe-Sensoru,PR-1473.html
– Arduino UNO R3 (Klon) Evet klon, malesef orjinali pahalı geldi. Öğrenciye her şey mübahtır ne de olsa. 🙂
http://www.robotistan.com/Arduino-UNO-R3-Klon,PR-2106.html
Biraz uzun oldu farkındayım ama zaman ayırıp cevaplarsanız gerçekten çok sevinirim. Böyle bir Türkçe kaynak hazırladığınız için de ayrıca teşekkürler, iyi günler..
1- evet evet evet
2- işin ruhu yazılımda kendini ifade edersin istediğin gibi donanım yazılım ne derse onu yapar
3- uygun hepsi
hayırlı olsun.
selamun aleyküm hocam ben meslek lisesi 11.sınıf öğrencisiyim proje ödevi olarak
bir robot (arduino uno ultrasonic sensor robot) yapmam gerekiyor.bu konuda yardımcı olabilirmisiniz acaba.
yardımcı olabilecek yok mu acaba?
foruma gel herkes robot yapıyor orada
.. o zaman bende geleyim bari.
İyi günler Makine Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim bu güne kadar yazılım ya da bilgisayar donanımları ile ilgili detaylı bir bilgim olmadı ancak derslerimde gördüğüm göreceğim mekanik sistemlerin arkasında ki bilgisayar yazılımlarını ve elektronik donanımlarıda öğrenmek istiyorum biraz uzun biryol olacaktır farkındayım ancak arduino bu isteğimi daha hızlı elde etmemi sağlayacak diye düşünüyorum , öncelik olarak arduino da kullanılan bilgisayar dilini nasıl öğrenebilirim ya da hangi bilgisayar dili olduğunu söylerseniz bunun ile ilgili bir kursa başlamayı düşünüyorum , ayrıca bunun dışında acaba arduino kullanarak kendimizi nasıl geliştirebiliriz ya da nasıl sıfırdan başlayabiliriz neler yapmalıyız ne gibi bilgiler öğrenmeliyiz gibisinden bilgilerin olduğu bildiğiniz video ya da makalelerin linklerini atabilirseniz sevinirim , mekanik sistemler tasarlamak istiyorum ama bunun güç kaynağıda elektronik olacağından ve bunların kontrolü panelden olacağından ve bunun temeli yazılım bilgisi olduğundan bunları öğrenmek istiyorum sonuç olarak da kendi projemi yapacağım , bölüm gereği öğrendiğim çizim programları ile birlikte çok güzel projeleri ortaya çıkaracağıma inanıyorum 🙂
hocam ben arduino adafruit motor shield ile servo motorları kontrol edemiyorum yazmam gereken kodlar nelerdir,teşekkür ederim
ömer koman ın sevgilisi var
hadi yaaa. benim neden haberim yok !
ben ilkokul 3.sınıfa gidiyorum 4 e geçtim elktriğe çok merakım var arduino uno m öyle malzemelerim de var arduino ya siteniz sayesinde merakım oluştu çok teşekkür ederim
kolay gelsin bir blog/site aç yaptığın çalışmaların fotoğrafını koy yaşadığın tecrubeleri yaz. bize link verirsen buradan duyururuz.
[…] http://arduinoturkiye.com/robot-yapimina-giris/ […]
arduino uno programlama kablosunu nerden alabilirim? teşekkürler
Bilgisayar sarf malzemeleri satan yerlerde bulunur usb A tipi kablodur. Direnc.net ve robotistan.com a sorun once telefon edip sorun yardimci olurlar
Merhaba,
M542 step sürücüsünü Arduno ile sürmek istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekli,
şurada ornek video ve program ve fotoğraflar var bu şekilde ilerleyin http://www.instructables.com/id/ARDUINO-UNO-TB6560-Stepper-motor-driver/?ALLSTEPS
Sayın,@Serhat Mollahamut,
Hocam benimde böyle bir uygulamaya ihityacım var. Lakin tecrübem yok. Başardıysanız banada katkı sağlarmısınız?
Şimdiden teşekkürler. aydinsertkan@gmail.com
Ömer Koman Hocam merhaba, ben lcd yi ardunio megaya bağladım fakat yazılar —- şeklinde geliyor, neden olabilir ?
lcd modelini ve basit bir kodu foruma koyun deneyen olabilir. nedeni belli olmaz kutuphane duzgun yuklenmemis olabilir yada gerektiği gibi başlatılmamıştır başlangıç kodlarında eksiklik olabilir…
Allah sabir versin omer bey 🙂
araştırma kültürü yok “arduino kullanmak istediğin malzemnin adı” şeklinde bir şeyi googledan arasa ilk gelen 5 seçenek direk problemini çözecek ama aramaya üşenen veya gerek duymayan bir topluluk işte. biz böyleyiz yapacak bir şey yok, nasıl böyle oldular anlamıyorum… birazdan biri de gelir atar yapar kesin, sorsan hayatında bir forumda doğru dürüst bir soruya yanıt vermemiştir yada bir web sayfasında bir konuyu başından sonuna anlatmamıştır ama iş lafa gelince herkesi geçenler de cabası…
forumdan nasıl soru soruluyo teşekkürler
foruma uye olduktan sonra verdiğin maile gelen mesajı onayla/tıkla daha sonra forumdan bir discus açabilirsin
Selamlar, ben ev otomasyonu yapmak istiyorum, fakat giriş besleme gücü max 5v olduğu için arduino kartıma bağladığım sensörle arduino arasındaki max. kablo mesafesi kaç metre olmalıdır.
Gerilim düşümü ne kadar etkiler ve bununla ilgili hesaplamaları nasıl yapabilirim.
android de kullandığım “elektrodroid” programında bu hesapları çok kolayca yapabiliyorum. sizin için şöyle bir hesap yaptım. 2mm çapında bakır kablonun ucuna 5v gerilim verip 1A çektiğimizde 10mt uzunluğundaki kabloda voltaj 4.972 volta düşüyormuş (28.205 mili Volt düşüm oluyor) ancak bu sadece besleme için geçerlidir. sensorde ise kabloların uzunluğu çok kısa tutulmalıdır sensorler voltaj uretmez uzerıne uygulanan gerılıme göre olctuklerı şeye gore bir direnc gosterır ve bu gerılım duşusu/artışı oranına gore hesaplama yaparak ortamı olçmuş oluruz çoğu sensorde 1-2 birimlik değişim 0.001v seviyesinde olur eğer sensor kablosu çok uzun olursa hem kablonun direnci hemde kabloya havadaki parazitlerin binmesi ile okuyacağınız çok kucuk değerleri tespit edemezsiniz sensor işe yaramaz. sensorun dibine bir donusturucu veya dijitalleştirme teknıklerı kullanılarak elde edilen bılgı çok uzaklara taşınabılır ancak.
teşekkür ederim Ömer Bey.
iyi günler. ben ldr ile ledin parlaklığını kontrol etmek istiyorum ancak sadece 1 ve 0 şeklinde çıkışlar almak yerine ışığa göre kademeli olarak ledin parlaklığı azalıp artsın istiyorum ve kodlar konusunda çok fazla kafam karıştı yardımcı olabilir misinz acaba.
arduino pwm konusunu araştırın o işinizi görecektir
merhabalar benim bir sorum olucak.Ardunio ile telefondan kontrollü engel tanıyan bir robot yapıcaz bitirme projesi olarak.Ardunio Uno mu Mega mı almayalıyım karar veremedim pinler sıkıntı olurmu acaba uno alırsam çünkü projeye ayrıyatten ufak birkaç birşey daha ekleyebiliriz.Hiç Ardunio bilgim yok bu 12 maddeyi yavaş yavaş başlamayı düşünüyorum fakat kafamda bir taslak yok bu projeyi nasıl yaparım diye.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
uno yeterli bence foruma da gelin sorun orada benzer projeyi yapmış olanlar vardı…
ömer bey forumada yazdım fakat cevap alamadım motor shieldı neye göre seçmeliyim motorları neye göre sseçmeliyim yardımcı olabilirmisiniz
robotunuzda kullanacağınız motor sayısı nedir? ne tip motor olacak servomu yoksa dc motor mu olacak bunları dikkate alıyoruz. ayrıca hayatında bir led yakmamış insanların robot yapmaya kalkışması da bana hiç mantıklı gelmiyor. arduinoyu basittir bunla yapalım geçelim mantığı işlemez bu işlerde, arduina basit görünebilir ama hiç kolay değildir. her işin başında elektrik elektronik bilgisi bildiğiizi farzederek hazırlanmış bir sistem arduino. ben robot yapacam diye gelenle evdeki 3 çocuklu kadının beyin cerrahisi olayına girmesi ile arasında fark yok bunun.
ömer bey elektronik mühendisliğinde okuyorum evet daha önce böyle bir proje yapmadım bitirme projemide ben kendim bunu seçtimki hem birşeyler öğreniyim faydası olsun hemde zevkli birşey olsun istedimm .3 çocuklu bir bayanda gayette isterse beyin cerrahisi olabilir öğrenmenin yaşı ve cinsiyeti yoktur bende öğrenmek için burdayım zaten
tabi öğrensin herkes buna zaten zorunluyuz hayatımız boyunca öğreniyoruz hep ama bunun adımları da vardır, eline şimdi jileti alan ameliyata başlarsa ne olur halimiz onu kastediyorum. bunu profesyonel iş hayatında da adet haline getirirsek işler hep nereye gider? sebiye seviye ilerlememiz lazım bir çok şey zamanla anlayarak sindirerek olur…. başarılar size projenizde.
Iyi gunler ben robot dış tasarımı yapmaya başladım bi nevi zirh gibi dusunebiliriz iç kisimlarinda kevlar kullanmayi planliyorum hava giris cikisi kucuk pervaneler tarafindan yapilacak agirligi azaltmak icin kevlari metale icten sarip birlikte kullanmayi dusunuyorum ogrenciyim vaktim bol o yuzden ugrasabiliyorum odamda tasarliyorum zirhi mekanik anlamla promlem yasiyorum amerikalilarin kullandigi sistemin fiyati yuksek o yuzden kucuk pantolon cebinin icine sigacak kadar motor tasarlamak istiyorum motorun gucunun yuksek olmasida lazim hacim kucuk islev yuksek yani yardimci olursaniz
Arduino uno nun üzerine arduino motor sürücü shield koydum duman çıktı hemen fişten çektim sonra motor sürücü çalışmadı ne yapmalıyım
arduino çalışır vaziyetteyken shield taktıysanız kesin zararlıdır da taktıktan sonra kartın uzerınde gerekli ayarları motora gore yapmadan elektrık vermemk lazım hatalı bır bağlantı da yapmış olabılırsınız motor çıkışları kısa devre olmuş olabılır. duman çıkıp bozulan malzemenın fotosunu da çekip forumda yayınlayın belkı başka bırılerıne de denk gelmiştir. uno çalışıyor mu bu kazadan sonra ?
Arkadaşlar bu robot yapma olayının çok abartıldığını düşünüyorum. Robot yapmak isteyen arkadaşlar altı üstü basit bir hobi amaçlı robot yapmak istiyorlar anladığım kadarıyla.
@ eda kılıç burada örnek bir uygulama var. TI’nin MSP430G2 geliştirme ortamını kullanıyor ama Arduino’ya kolaylıkla uyarlanabileceğini düşünüyorum.
http://bit.ly/1PLnXWT
robot yapsın ona birşey demeyiz ama birinci iş olarak robotla başlamak çok yıpratıcı oluyor başlayana…
çizgi izleyen robot için arduino uno kodları lazım bir türlü yazamadım yardımcı olurmusunuz.
çok sağolun
Bu arduino kart ile japonların asimo benzeri bir robot yapılabilirmi.Veya asimo benzeri bir robot yapmak için arduino benzeri ne tür kartlar var piyasada ??
Foruma gelin herkes robota baslamis ama bitireni gormedim. Ana yol gosteren olur. Hic led blink die birsey duydunmu onu da arastirin.
Yani kartı kullanıp 2 led ışığı açıp kapatmak bişey değil,sonuçta tv kumandasıyla tv’yi açıncada bir led yakmış oluyorsunuz.Evet foruma baktım,lakin yurtdışı forumlarada baktım, daha özgün şeyler tartışılıyor,mesela bilgisayar Pc mainboard’u arduino kart gibi kullananlar var.Mainboardlar daha komplike yapıda ve programlama sonrasında oldukça gelişmiş bir kart kullanımı sunuyor,çok daha ileri seviyede robotik çalışmalar yapılabiliyor..Yani şu var, amacım robot yapmak değildi.Araştırıyorum sadece.Burda soru soran herkese led blink nedir biliyormusun,foruma gel falan,bu şekilde bir kazanım sağlanamaz.Ufku geniş tutmak lazım biraz..
yazıyı okudunuz mu? okuduysanız yazıda geçen konuları tek tek yapabiliyorsanız robotunuzu yapın resimleyin burada yayınlayalım sonuçta sizin için çok kolay bir konu anlaşılan. sonuçta 2 led 2 motor filan tv kumandası yapar gibi yaparsınız. tv kumandası yaptınız mı bu arada birkaç tuşun kodunu çözüp karşı taraftan anlaşılmasını sağladınız mı? peki arduinoda iki butonu bağlayıp bunları tek tek görev atamayı yapabildiniz mi ben merak ediyorum kodlarınızı paylaşırsanız bilgilenmiş oluruz.
Merhabalar ben lise 3 öğrencisiyim. tübitak için robot yapmamız istendi ama hiç bir fikrim yok google da aradığımda sizin sitenizi buldum eğer yardım ederseniz veya önerirseniz çok iyi olur teşekkürler
şimdiye kadar bildiğiniz uyguladığınız elektronık kontrol konularını uygulayabılecegınız bır sey yapmayı deneyebılırsınız en azından bıldıgınız şeylerle uğraşırsınız. çizgi izleyen robot bana cazip geliyor bolcana ornek proje bulabılırsınız. 1-2 adet motor, cızgı ızleme ıcın kontrast sensoru, arduıno uno yeterli.foruma da gelın…
Selamün Aleyküm Bi Sorum Olacaktı Robotum Cizgi İzleyen Ama Bir Türlü İzlemiyor Kurulumunu Yaptım Sensor Siyah Beyaz Cizgi Ayrımını Yapıyor Yanı Beyazda 3 led Yanıyor Siyahta Yanmıyor Calıstırıyorum Geri Gdiyor Bir Türlü Cizgiyi İzleyipde Düz Gitmiyor Yardımcı Olursanız Sevinirim.
ornek aldıgınız projeyı tekrar ınceleyın motorların yönü ters bağlanmış olabilir. foruma gelin bu tip proje yapanlar vardı.
hoca selamlar seni bir kez daha rahatsız ediyorum ama bir sorum olacak yardımcı olursan sevinirim.
arduino onur3 modelini kullanıyorum yakın zamanda bir hata mesajı vermeye başladı ve ben bu sorunu çözemedim
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x62 != 0x0c
avrdude: verification error; content mismatch
aliosman bıyıklı bey ben sizin arkdaşınız değilim oyle bıle olsam halka açık yazışmalarda gerekli nazik hıtab şekillerini kullanın, hiç hoş değil böyle ulan. sorununuza gelince birçok şeyden kaynaklanıyor olabilir, programınız gereğinden fazla buyuk oldugu ıcın uno ya sığmıyordur daha kısa kodları yukleyebılıyormusunuz bır deneyın. arduino ıdeyı kaldırıp drıverları kaldırıp herseyı temızleyıp yenıden kurmayı deneyın hatta usb kablonuzu değiştirim (bu arada programların yedeklerını alın kaybetmeyın) arduinonun doğru bordunu ıdeden seçtıgınıze emın olun doğru comm port seçilimi kontrol edın. arduinonun bootkodu bozulmuş olabılır bu nedenle saçmalıyordur. atmega328e yeni boot kodu atın yada boot kod yuklenmiş yeni bir atmega328 alın sizdekı ıle değiştirin.
hocam öncelikle hatalı kullandığım kelimem için sizden özür dilerim. Buna rağmen yardımcı olduğunuz için de ayrıca teşekürler.
ömer bey selamlar,
oğlum 5.sınıf öğrencisi, bilgisayar dersi proje ödevi için robot yapılması istenmiş, oğlum arduino alıp yapacaz diyor ama konu hakkında bilgimiz 0 a yakın.
nereden neler almamız gerekiyor? siz satıyormusunuz? bize yardımcı olur musunuz? mevcut parçaları alsak montaj ve yazılımını biz yapabilir miyiz?
ilginiz için şimdiden teşekkürler.
hayırlı olsun kolay gelsin. robot kavramı bu işin en son ve uç noktası böyle bir ödevi 5.sınıfdaki çocukları vermelerini de anlamıyorum. robottan kasıt nedir acaba açıklama yapılmış mı yoksa atış serbest mi olacak o kısım önemli. bu kısmı netleştirdikten sonra malzeme seçimi gerekiyor. hazır robot olarak neler olabilir diye düşündüğümde en kolay yöntemin tekerlekli araçlarla yapılanlar olabilir sanırım, hem uygulaması daha kolay ve ornek bulunabılır. diyelim bır çizgi izleyen araç (çizgi izleyen robot) yapıldı yani yere plastik bantla bir yol çiziyorsunuz ve araç bu bantı takip ederek yol alıyor gibi düşünün bunu youtube da biraz araştırın. gerekli malzeme pil motor şase gibi seçenekleri de araştırmanız lazım ne yapacağınıza karar verdikten sonra foruma gelin orada tartışır guzel bır yol buluruz.
http://www.projehocam.com/arduino-hizli-cizgi-izleyen-robot/
http://www.ieeeturkeyblog.com/arduino-uno-ile-cizgi-izleyen-robot-yapimi/
Selam deyerli kardeşlerim sizlere bitrrsorum olucak ben arduino almak istiyorum Ama
Youtubede bakıyorum robota algoritma yüklüyorlar oda çalışıyor.Peki robotu nereden alacaz? İnternette tabiki var satış için robotlar ama hepsi robot arabalar onuda modifiye etmek olur? lakin ben bir robot el istiyorum.Yorumlarınızı bekliyorum
arduınodakı felsefe “kendın yap felsefesıdır” aruıno kolayca kendı programınızı yazarak ıstedıgınız şeyı kontrol etmenızı ve hesaplanız ıcın geliştirilmiş bır ortamdır alacağınız robot kıtını montaj yapıp programı yukledıgınızde çalışır ve buna oyuncak denır birisinin bitirp sattıgı şeyı oynamak ıcın almış oluyorsunuz. bu nedenle bu tıp robot ve oyuncakları yerden butıp soruları ve dsteklerı ısteyin yoksa bıtmıyor o projeler. facebooktakı arduıno geliştirme platfromu fıye bır grupta plastık 3d robot el satıldıgını gormustum ıstek uzerıne basılıyor oraları araştırın.
Süreç biraz zor kaynak bakımından tabii. Lakin az kaynağın olması çok tekrarı bu da pekiştireci getiriyor.
Nasıl kod yazmayı öğrenebilirim
arduinoda 2 şeyi, öğrenmeye başlamanız lazım birincisi elektronik bilgisi edinmek diğeri ise kod yazarak elektronik parçaları nasıl yönetilebileceğini keşfetmek.
en iyi başlangıç ise bu işe başlarken çoğu kişinin yapmadığı led yakıp söndürmek veya led blink orneğini çalıştırmaktır. hiç bir şey bilmeyen birinin yapması gereken ılk şeydir.
bu orneği yaptığınızda arduinonun çalışma şeklini anlamaya başlarsınız, pin nedir giriş çıkış nedir +5v nedir gnd nedir ledin yönü nedir bir pin nasıl tanıtılır aktif edilir nasıl sürülür anlamanızı sağlar.
sitede başlangıç konuları var yazdığım ve bir çok temel bağlantı ve kod var onları sırası ıle yaparsanız acele etmeden ve sindirerek 1 haftada arduıno okur yazarı halıne gelirsiniz.
arduıno basitir ama kolay değildir yada kolaydır ama basit değildir, yanılgıya düşmeyin ve belirli bir disiplin içinde ilerlersenız ogrenmesi çok kolay oluyor.