Arduino Mega 2560 Nedir?
Ahmet Alpat // 3 Åžubat 2012 // 49 yorum // kategori: Arduino ÇeÅŸitleriArduino Mega 2560’a Genel Bakış
Arduino Mega 2560  ATmega2560 (datasheet) tabanlı bir Arduino kartıdır. 54 dijital I/O pini vardır. Bunların 14 tanesi PWM çıkışı olarak kullanıabilir. 16 analog girişi, 4 UART (serial port), 16 MHz kristal osilatörü, USB bağlantısı, adaptör girişi, ICSP çıkışı ve bir reset butonu vardır.  Arduino Duemilanove ve Diecimila için tasarlanmış tüm eklentilere(shield) uyumludur.
Arduino Mega 2560 Arduino Mega’nın yerini alan geliÅŸmiÅŸ versiyonudur.
EAGLE dosyaları: arduino-mega2560-reference-design.zip
Devre Şeması: arduino-mega2560-schematic.pdf
Özellikler
Mikrodenetleyici | ATmega2560 |
Çalışma Gerilimi | 5V |
Besleme Voltajı (Önerilen) | 7-12V |
Besleme Voltajı (Limit) | 6-20V |
Dijital I/O Pinleri | 54 (14ü PWM çıkışı) |
Analog GiriÅŸ Pinleri | 16 |
I/O Pinlerinin Akımı | 40 mA |
3.3V Pini Akımı | 50 mA |
Flash Bellek | 256 KB (8kB’ını bootloader kullanıyor) |
SRAM | 8 KB |
EEPROM | 4 KB |
Clock Frekansı | 16 MHz |
Arduino Mega 2560 Güç Özellikleri
The Arduino Mega 2560 USB ‘den ve harici bir adaptör veya batarya ile beslenebilir. Güç kaynağı otomatik olarak seçilir.
Kart 6-20V arasında bir harici kaynaktan beslenebilir. EÄŸer 7Vun aÅŸağısında besleme kullanılırsa 5V çıkış pini 5V veremez ve kart dengesiz çalışabilir. 12V’tan yukarı bir harici güç kaynağı kullanılırsa voltaj regülatörü fazla ısınıp karta zarar verebilir. Dolayısıyla 7 ila 12 Volt kullanılması önerilir.
Arduino Mega2560 ‘ın diÄŸer kartlardan farkı FTDI USB-to-serial sürücü entegresi kullanılmamış olmasıdır. USB-to-Serial entegresi yerine ATmega16U2 USB-to-serial dönüştürücü olarak programlanmıştır.
Arduino Mega 2560 Giriş Çıkışları
54 dijital giriş çıkış pinlerinin hepsi  pinMode(), digitalWrite(),  ve digitalRead() fonksiyonları kullanılarak giriş veya çıkış olarak kullanılabilir. 5 voltta çalışırlar ve her pin maksimum 40mA giriş veya çıkış sağlar. Pinlerde 20-50 kOhm pull-up dirençleri (normalde bağlantısız) vardır. Bu pinlerin haricinde özel görevi olan pinler de mevcuttur:
- Seri: 0 (RX) ve 1 (TX); Serial 1: 19 (RX) ve 18 (TX); Serial 2: 17 (RX) ve 16 (TX); Serial 3: 15 (RX) ve 14 (TX). Seri data almak (RX) ve göndermek (TX) için kullanılır. 0 and 1 pinleri aynı zamanda  ATmega16U2 USB-to-TTL seri entegresinin(bkz. bir üst başlık) alakalı pinlerine bağlıdır.
- Harici Kesme: 2 (interrupt 0), 3 (interrupt 1), 18 (interrupt 5), 19 (interrupt 4), 20 (interrupt 3), and 21 (interrupt 2). Bu pinler harici kesmeler için kullanılır, düşen kenar, yükselen kenar kesmeleri, interrupt on change kesmeleri gibi…   attachInterrupt() fonksiyonunun kullanılarak hangi interruptın ne ÅŸekilde kullanılacağı belirtilir.
- PWM: 0 to 13. 8-bit PWM çıkış verir. analogWrite() fonksiyonu kullanılır.
- SPI: 50 (MISO), 51 (MOSI), 52 (SCK), 53 (SS). Bu pinler SPI kütüphanesi kullanılarak SPI iletişim kurulmasını sağlar. SPI pinleri aynı zamanda ICSP headerdan da kullanılır.
- LED: 13. 13 nolu pinde bir LED bulunmaktadır. Çıkış High edildiğinde LED yanar, LOW edildiğinde söner.
- TWI: 20 (SDA) and 21 (SCL). Wire kütüphanesi kullanılarak TWI iletişim sağlayabilir.
Mega2560’ın her biri 10 bit çözünürlükte 16 analog giriÅŸi bulunur. Default olarak 0-5V aralığında çalışırlar ama AREF pini ve analogReference() fonksiyonuyla referans gerilim aralığı deÄŸiÅŸtirilebilir.
Arduino Mega 2560 Programlaması
Arduino IDE’si üzerinden programlanır. Bootloader( karta yazılım yüklemeye yarayan kod parçası) ı üzerinde gelir. Ä°sterseniz bootloaderı atlayıp kendiniz ICSP üzerinden direkt olarak mikrodenetleyiciyi programlayabilirsiniz.
USB aşırı akım koruması
Arduino Mega2560’ın aynı zamanda USB aşırı akım koruması da vardır. Normalde her bilgisayarda bu koruma bulunur ama ek olarak Mega2560’a 500mAin üzerinde akım uygulanırsa atacak bir sigorta bulnmaktadır.
Fiziksel Özellikleri ve Eklenti(Shield) Uyumluluğu
Mega2560’ın maksimum boy ve eni 100mmx50mmdir. Uno, Diecimila ve Duemilanove için tasarlanan tüm eklentilere uyumludur.
Kaynak: arduino.cc
Etiketler: Arduino Mega2560
[…] Arduino Mega 2560 Nedir? […]
Hocam satin almak icin onerdiginiz bir yer mevcutmudur ?
robotistan.com dan alabilirsiniz. Orada yoksa bile hemen temin edebiliyorlar.
hocam assembly ile mega2560 kodlamasını biliyorsanız bana ulaşr mısınız
forumu kullanmayı beceremedim 😀 bi sorum olacakdı yine, ben yangın algılama paneli yapmayı düşünüyorum sizlere sormak istediğim dedektörlerin çalışma prensi daha doğrusu dedektörden istenen bilgi panele gelen bilgi,araştırmalarıma göre dedektör algılama yaptığında çıkış kısa devre yapıyomuş panel kısadevreye göre haber veriyormuş ,panele baktım dedektör girişleri (zone girişleri)nde röle var röleden dedektörlere bağlanıyor.Çoğu elektrnikçi meslektaşımın bu konuyla fazla bilgisi yok umarım burda birileri vardır.
Not:yangın algılama ve söndürme sektöründe staj görüyorum projenin yapımına gerçekten yardımcı arıyorum proje yapılırsa şirketçe bu paneli kullanabiliriz
Ersen sensörden (dedektörden) gelen bilgiye göre değişir bu çalışma prensibi. dijital bir sensör kullanırsan kısa devre değil sensörün algıladığı her türlü bilgiyi alabilirsin. (en basit yöntem tabi kısa devre olarak sinyal vermesi) gelen bilgiye göre istediğin gibi kontrol edebilirsin yapıyı. (analog yangın sensörlerinin çalışma prensiplerini bilmiyorum.)
kimse bişey bilmiyor bu konuda garip bi şekilde sistemi şöyle anlatım zone çıkışına bağlanıyo dedektörler,ilk dedektöre giriş yapılıyor aynı dedektörden çıkış yapılıyor ve böyle sıralanıyor en sona ise sonlandırma dirençi konuluyor 68k değerinde,internette hiç devre yok bi mantık bile bulsam ben yapcam devreyi hiç bu konuları anlıyan yokmu
Ersen http://forum.arduinoturkiye.com/ ye girip konu başlığı açarsan daha çok yardımcı olmak isteyen bulabilirsin.
Siteye girince saÄŸda üstteki kutuda Sign In ve Apply for Membership var. Sign In’ e tıklayınca çıkan kutuda saÄŸ tarafta Facebook’la baÄŸlan var, direkt kaydını alır. Apply for Membership’te de kullanıcı adı ÅŸifre girerek kayıt olabilirsin.
[…] Arduino Mega2560: […]
Meganin çıkış pinleri I/0 kaç volt çıkış veriyor? 5 mi 3.3 mü
3.3v giriş çıkış
Guzel aciklama yapmissiniz fakat ben tam olarak harici kesme interrupt pinleri ne amacla kullaniliyor anlamadim. Pratikte nerede veya hangi amacla kullanilir. Yol gosterici bir bilgi verirseniz sevinirim,tesekkurler
Ben arduino ya daha yeni başladım hatta başlıcam sayılır. İlk etapta sizce arduino mega mı almalıyım yoksa arduino uno mu almalıyım
yeni ve ilk başlayanlara unoyu öneriyoruz. bulduğunuz bulacağınız tum ornekler uno ya göre yazılmış olacak mega için ek bir duzen kurmanız gerekecek mesala programda pin5 uno içindir megada bu pin pin12 olabilir siz bu tip değişiklikleri önceden bilip yapabilmeniz lazım yoksa yazacağınız kod çalışmayabilir.
Ben megayı satın aldım yazdığım kodlar filan işe yaramıyor.Yardımcı olabilir misiniz?
foruma gelin kodlarını paylaşın
mrh… öncelikle bir geliÅŸtirici, elektrik bilgisi veya program bilen biri deÄŸilim… internetten parçalarını toplayıp bir multicopter oluÅŸturmayı planlayarak ana kart ile ilgili araÅŸtırmalar yaptım fiyat ve özellik olarak vede açık kaynak (bundan anladığım geliÅŸtirilebilir) ve videolarında izlediÄŸim kadarıyla oldukça iyi olan wii firmasına ait multiwii pro kartını tesbit ettim… kafamı karıştıran ÅŸuydu; atmega 2560 iÅŸlemcili bord ile atmega 328p iÅŸlemcili bord arasında kalınca googleden yardım istedim :)) ve beni size yönlendirdi…. sanırım sorumun cevabını ama, sizede sorup bilgi almak isterim… sizce hangi iÅŸlemcili bordu almalıyım… belki genel bir soru oldu ama sizde genel olarak cevap verin :)) ben 2560 da karar kıldım. yanılıyormuyum ? teÅŸekkürler
önce bir multicopter forumuna üye olun ve oradan profesyonel yardım isteyin. multicopter malzemeleri ve kontrol elektroniÄŸi oldukça çeÅŸitlilik gösteriyor. bence ucuz çalışan bir platform alıp acemliÄŸi attıktan sonra kendi tasarımınızı yapın. daha az yorucu olur. uçan sistemlerde oldukça fazla sensor oluyor pini fazla bir ürün almakda fayda var atmega2560 daha verımlı olabilir ama atmega328 uyumlu bir çok kontroler da var ihtiyaca göre deÄŸiÅŸir bence. biraz daha araÅŸtırma yapın multicopter forumlarından …
benim quadcopterimde arduino 2560 uçuş kontrol kartı var, missionplanner üzerinden 3.2 apm firmware yaptıktan sonra usb den pc ye bağlanmıyor kart, ne yapmam gerekli ,bilgi verirseniz sevinirim.
Bu tip konulari multikopter forumlarinda daha kolay yardim bulursunuz. Facebookta multikopterciler sayfasi iyidir. Bizim Forumdan da sorabilirsiniz.
Hocam iyi gunler ardunio ile mach 3 cnc programina kontrol karti ile yapilabilirmi 6 eksen servo kontrollu tek sorun program karta tasil bir bilgi gonderiyor
foruma gelin daha hızlı geliÅŸir konular…
Hocam tesekkur ederim forumdada bir sorayim
Benim ogrenmek istedigim mach 3 programinin kontrol kartina nasil bir bilgi gonderdigi…
kolay gelsin.Bende şu an arduino uno var.Diyelim ki 3v veya 4v kullanmak istersem aref pini nasıl kullanabilirim.
aref pini adc okumadaki tavan değeri gösterir. diyelim arduinoyu 5v beslediniz adc okuma tavanı 5v tur. 5000mv / 1024= 4.8mv adım başına değere karşılık gelir. eğer adc ye 3v dan daha fazla değer vermeyecekseniz 3000/1024=2.9mV değeri ile daha hassas bir okuma sağlamış olursunuz. aref pini default besleme gerlimi değeri ile aynıdır. eğer beslemeden bağımsız bir doğru bir adc ölçümü yapmak isteseniz bunu analogreference değişkeni ile belirtmeniz de fayda var.uno da İNTERNAL özellği iyidir.
ÅŸurada geniÅŸ bilgi var.https://www.arduino.cc/en/Reference/AnalogReference
Ömer bey, Öncelikle merhabalar. Bir sorum olacaktı. örneÄŸin çıkışa 2 adet 16’lı 5V röle kartı baÄŸlansa (her bir röle 20 mA akım çekmekte) toplamda 640 mA eder ki, bu akıma arduino mega 2560 uzun süre dayanır mı? Harici güç kaynağı mı kullanmam gerekir. Åžimdiden TeÅŸekkürler.
arduino digital pin başına 10-15 ma akım surebilir toplamda da 180-200ma geçmemeniz lazım. pinlerin çıkışına transistör koyun o zaman sıkıntı kalmaz isterse 100 tane röle olsun. 5v beslemeniz 2A den aşağı olmasın belkı daha fazlası bıle gerekebilir.
Ömer bey teÅŸekkür ederim. arduino 16’lı 5v röle kartına, harici 5v güç kaynağı kullandım. sorunsuz çalışıyor.
Ömer bir sorum daha olacak. pwm çıkışlarından 0-5v yada 0-20 mA sinyal nasıl alabilirim. Şimdiden teşekkürler.
bu teknıge “current loop” denıyor bu sekılde arayın.
Bir önceki msj da Ömer bey diye yazmak istemiştim. yazım hatasından dolayı özür dilerim.
Merhabalar. Ben Arduino Mega ile bir proje yapmak istiyorum. Projem ÅŸu:
AC bir servo motor sürmek istiyorum pals göndereceğim ve servo istediğim dereceye gidecek. Fakat bununla ilgili hiçbir kaynağa ulaşamadım bu konuda pek bilgili değilim araştırdıkça bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. motorun sürücüsü mevcut
ac servo motorun marka modelı veya surucusu bılgısını paylaşın foruma gelin
Servo motor Delta ECMA-C10604GS
Sürücü Delta ASDA A2
datsheetleri inceledim kendi motor surucusu ıle kullanabılırsınız rs485 kullanan model daha kolay olabılır ama datasheet veya kullanıcı klavuzunu okuyup komutları ogrenmenız lazım ayrıca endustrıyel ortamda arduıno ne kadar saglıklı çalışır bellı degıl gereklı port ve voltaj korumalar arduıno uzerınde yok bunları kendınız tasarlamanız lazım.
hocam setup ta calısan kodları yeniden çalıstırmak için reset kullanmadan[elektiriği kesmeden] buton atayıp start verebilirmiyiz.
ilk_kodlar diye bir altrutin yazın bunu setuptan çağırın daha sonra loop takı kod ıcınde buton la veya basla bır tetıkleyıcı bırseyler ılk_kodlar ı cagırın. hersey mukemmel olmayabılır denemek lazım
Çok teşekkür ederim hocam ilginiz için. Okulun atölyesinde kullanacağız bu motoru o yüzden bölüm hocamız böyle bi isteğe gitti. Kendi sürücüsü üzerinden bunun yapılabileceğini bilmiyordum
hocam ben amator eve ucak koppıtı yapmak ıstıyorum ucak similatoru için
koppıtte bussuru dugme oldugu ıcın forumlarda okudum bı arkadas bu kartı tavsıye etmıs orada bıde yazılım mr connec die progrm sımdı bu kartın ozellıgı sumudur
50 pın var sayalım herbiri acma kapama dugmesı olarak yapabılıyormuyuz yanı
yada hocam kartın ozellıgı nedır napabılırım koppıt dugmelerı ıcın
arduıno mega ıcın genel bır yazı bu arduıno megada pin sayısı fazla oldugu ıcın daha fazla anahtarı kontrol edebılır ama ucak kokpıtı gıbı bol anahtarlı ledlı paneller ıcın ozel tasarım yapmanız lazım ve arduıno bunlarla başa çıkabılır. yaptıgınız araştıma ve kodları sitemızın forum kısmına gelin(tepedekı menude linkı var) oradan sorun.
Arduino ile 12 ya da 24 volt ile çalışan bir dc motoru çalıştırabilir miyiz? Giriş Çıkış voltajını ayarlayabileceğimiz eklentiler mevcut mudur?
Motoru direk baglamayin motor surucu ile baglayabilirsiniz. Arduino herzaman kontrol amaçlı kullanılır yuksek guclu yukleri moduller uzerinden surulur
elimde rfm96w alıcı verici modülü mevcut.bu modülü arduino uno ve nano ile sorunsuz çalıştırıp bilgi alışverişinde bulanabiliryorum ama mega 2560 ile bunu başaramıyorum.modul spi haberleşme yöntemi ile çalışıyor. tüm bağlantılar doğru yapılmasına rağmen mega ile çalıştıramadım.modülün kütüphanesi ve spi kütüphanesi arasında bir uyumsuzluk fark ettim.verici modül kütüphanesi spi haberleşmeyi kapatıyor.bu sadece mega2560 da oluyor.buna anlam verermedim bu konuda bilgisi olan varmı?
megadaki icmp portundaki spi leri denemen lazım galiba.
hocam onlarıda denedim hatta modül beslemesinide ayrı verdim sıkıntı bağlantı ile ilgili değil https://github.com/sandeepmistry/arduino-LoRa kullandığım kütüphane burdaki örnekler içinde lora dublexuygulaması var.bu uygulama ayarları yaptıktan sonra uno ve nanoda sorunsuz çalışıyor.yanlız mega 2560 da modülle bağlantı kurmuyor spi bağlantıları doğru.asıl olay bundan sonra karışıyor.uygulamanın içinde setup kısmına SPI.begin(); komutu ekliyorum.modül işlemci ile bağlanıyor bağlantı hatası ortadan kalkıyor.taki gönderme fonksiyonu çalışana kadar gönderme fonsiyonu çalışınca tekrar kilitleniyor.gönderme kısmındaki LoRa.endpacket.komutunu iptal edince bu sefer sürekli alma yapıyor.sadece receıver olarak kullanırsam hiç sıkıntı yok ama bana ikiside lazım.mega 2560 ve uno kablolu olarak spi haberleşmesi yapıyor.bunu her ikisde master ve her ikisi slave olarak ayrı ayrı farklı birkaç uygulamayla yaptım. ömer hocam eğer birebir telefonda görüşebilsek daha detaylı bilgi alışverişinde bulunmak isterim.çapı ve kendi biraz büyük olan bir proje üstünde çalışıyorum ve bu verici sorununu çözmem gerekli.sizin için bir sakıncası yoksa.
Merhaba hocam:) hocam ben arduino mega ile. Yapay zeka türevi birşey yapıyorum ama mega yetmiyor şu anlık yetiyor ama ben biraz daha geliştirmek istiyorum meganın daha büyük hafızalı bir versiyonu var mı yoksa farklı bur platformdanmı yapayım. %8 saklama alanı kullanmışım global değişkenin %76 sını kullanmışım
yapay zeka için güçlü işlemci gerekiyor arm cortex m4 ler uygun olur, tensorflow lite a bakın arduino ile yapsanızda kendinizi kandırmayın https://www.tensorflow.org/lite
elektrikli araç için yapılacak dc dc döüştürücüde arduinonun hangi çeşidi kullanılabilir ? Öneriniz var mı
2 adet analog voltaj okuma ve 2 tane kontrol pini ayırabildiğiniz her arduinoyu kullanabilirsiniz. bütçeniz neye yetiyorsa onu alın.