Arduino Salgınına Gönüllü Yakalanma Rehberi
CoÅŸkun TaÅŸdemir // 8 Ocak 2012 // 8 yorum // kategori: Arduinoya GiriÅŸNOT: Bu yazı Arduino”yu sıkça duyan ve ne olduÄŸunu bilmeyenler için konu hakkında kısa bilgiler vermek için hazırlandı. Zamanla yeni bilgilerle güncellenecek…
Arduino nedir, neler yapabilirsiniz?
Arduino elektronik sistemler ve interaktif projeler gerçekleştirebileceğiniz bir elektronik prototip geliştirme aracıdır. Üzerindeki mikrodenetleyiciyi kullanımı çok kolay olan geliştirme ortamıyla programlayabilir, elektroniğin ve hayal gücünüzün sınırında bulunan bütün projeleri gerçekleştirebilirsiniz.
Aşağıda Arduino kullanılarak yapılmış ilginç projelerden örnekleri bulabilirsiniz:
Nereden başlamalısınız?
Arduino ile projeler yapmak için Arduino programlamayı ve temel olarak elektronik devreler oluşturmayı öğrenmelisiniz. Elektronik şemalarla çalışma bilgisi de faydalı olacaktır. Arduino UNO kartı ile beraber bir başlangıç seti satın alarak çalışmalara başlayabilirsiniz.
Arduino çeşitlerinin farkları nelerdir?
Arduino?nun UNO, Mega, Mega ADK, LilyPad ve Nano gibi çeşitleri bulunuyor. Bütün bu Arduio kartları aynı şekilde programlanabilmekle beraber yetenekleri ve fonksiyonları arasında farklar bulunuyor.
Arduino UNO
Arduino öğrenmeye başlamak için en uygun olan ve en çok kullanılan Arduino kartıdır. Üzerinde 14 dijital, 6 analog giriş-çıkış pini bulunur. USB üzerinden Arduino geliştirme ortamıyla programlanabilmektedir.
Arduino Mega
Üzerinde UNO modelinkinden farklı bir mikrodenetleyici buluyor. UNO?dan farkı daha fazla giriş çıkış pinine sahip olması. Fazla sayıda giriş / çıkış pini gerektiren uygulamalarda kullanılabilir.
Arduino Lilypad
Lilypad modeli kumaÅŸ ve giysiler üzerinde dikilebilen ilginç projelerde kullanılmak üzere geliÅŸtirilmiÅŸ bir Arduino modeli. Ãœzerinde USB – Seri dönüştürme çipi olmadığından harici bir modülle programlanabiliyor. Ä°nternette arama yaptığınızda Lilypad ile yapılmış oldukça ilginç projeler bulabilirsiniz.
Aşağıda Lilypad kullanılarak yapılmış değişik bir elbise tasarımı görülüyor:
http://www.engadget.com/2009/12/22/diffus-pollution-dress-is-turned-on-by-co2-prefers-a-clean-envi/
Arduino Nano
Arduino Nano”yu Mini-USB kablosu üzerinden programlamayabilir ve  devre tahtası üzerinde uygulamalar gerçekleÅŸtirebilirsiniz.
Başlangıç için nelere ihtiyacınız var?
En temel projeleri gerçekleştirmek ve elektronik konularını öğrenmek için aşağıdaki bileşenleri edinebilirsiniz. Toplamda 100-150 TL?ye aşağıdaki malzemeleri edinebilirsiniz:
- Â Arduino UNO ve USB Kablosu
- Çeşitli değerlerde dirençler
- Değişik renklerde LED?ler (kırmızı, yeşil, sarı)
- Çıt-çıt butonlar
- Bağlantı ve atlama kabloları
- Devre Tahtası (breadboard)
- Ayarlı dirençler (potansiyometre)
- Buzzer
- LM35 Sıcaklık Sensörü
- LDR Işık Sensörü
- 2×16 LCD ekran
Yukarıdaki komponentlerle birçok temel elektronik deneyini gerçekleştirebilirsiniz.
Processing
Processing programlamaya yeni başlayanlar için oldukça basit şekilde görsel programlar oluşturmak için geliştirilmiş açık kaynaklı bir programlama dili ve geliştirme ortamıdır. Basit yapılı tümleşik geliştirme ortamı ile oldukça yetenekli grafiksel programlar ve arayüzler oluşturmak mümkün. Processing ile Arduino projelerinize arayüzler geliştirebilir, Arduino ile haberleşen programlar geliştirebilirsiniz. Processing ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için web sitesine bakabilirsiniz: http://www.processing.org
Fritzing
Fritzing Arduino projelerinin şemalarını çizebileceğiniz ve baskılı devre kartları (PCB) tasarlayabileceğiniz açık kaynaklı bir yazılım. Geniş kütüphaneleri sayesinde birçok proje tasarımında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Fritzing web sitesi: http://www.fritzing.org
Arduino öğrendik ve temel komponentlerle çalıştık. Bundan sonra ne yapacağız?
Bundan sonrası artık sizin hayallerinize kalmış. Artık gerçekleştirme istediğiniz projelerde ne tür komponentler kullanacağınızı belirleyip bunları Arduino ile nasıl çalıştıracağınızı öğrenmelisiniz. Bütün bu konularda yazıları yakında Arduino Türkiye sitemizde bulacaksınız.
Güzel yazı, eline sağlık, devamını heyecanla bekliyorum
Merhaba. Bu fritzing programını indirdim kurdum ama similasyon yok bişey yok ben proteus tadında olur diye düşünmüştüm. Fritzing ile ne yapabilirim biraz açıklarsanız sevinirim.
Fritzing daha çok devre çizimi yapmak ve kendi tasarlayacağınız devrelerin PCB’sini tasarlamak için kullanılıyor. Henüz simülasyon özelliÄŸi yok maalesef. Proteus’un Ares bölümü olarak düşünebiliriz.
[…] ÅŸuradan detaylı bilgi alabilirler : http://arduinoturkiye.com/arduino-salginina-gonullu-yakalanma-rehberi/ Published by […]
Anlatım için teÅŸekkürler. Arduino denemeleri için ise ben Autodesk hizmeti olan 123D Circuits’i öneririm. Hem devre hazırlamak basit, hemde simulasyon yaparak devrenin iÅŸleyiÅŸini görmek benim için bulunmaz deneyim.
elektronik müh öğrencisiyim ilk olarak neler almamı önerirsiniz
Merhaba yazı gerçekten çok güzel ben de yeni başladım ve gönüllü olarak yakalananlardanım. Bilgisayar Programcılığı öğrencisiyim bu cihazları kısa süre önce keşfettim gelecek yıl bitirme projesi olduğunu duyunca kendi yaptığım bir drone olarak belirledim projeyi bu da adım atmak için bahane oldu bana elimde uno var yakın zamanda tam bir başlangıç kiti alıp devam etmeyi planlıyorum.
çalışmalarında baÅŸarılar dileriz kolay gelsin. takılırsan foruma gel sor…