Arduino Mikrodenetleyicilerinden Atmega328p
CoÅŸkun TaÅŸdemir // 6 Nisan 2013 // 4 yorum // kategori: Arduinoya GiriÅŸ, Devre ElemanlarıArduino kartları üzerinde Atmel firmasının çeÅŸitli mikrodenetleyicileri bulunuyor. Arduino Uno, Mini gibi modellerde Atmega328p’yi görüyoruz. EÄŸer Atmega 328p hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve içerisindeki kaydedicileri (registers), modülleri ve elektriksel karakteristiklerini görmek istiyorsanız onun dökümanına (datasheet) bakabilirsiniz. Dökümana Atmel’in sitesindeki ÅŸu linkten ulaÅŸabilirsiniz. (Dikkat boyutu 35 MB)
Dökümanın büyüklüğü (600 küsür sayfa) sizi korkutmasın. Bunun 300 küsür sayfasını elektriksel karakteristikler oluşturuyor. Diğer bölümlerde ise mikrodenetleyicinin modülleri ve ana işlem birimi (CPU) ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Bu döküman özellikle  yeni Arduino kütüphaneleri yazacak arkadaşların işine çok yarayacaktır. Arduino kütüphanelerinin içinde geçen işlemleri anlamak için de yine bu dökümana bakabilirsiniz.
Etiketler: arduino > atmega328p > atmel
Merhaba. Benim sayısal devre 1 dersinde proje yapmam gerek ve bunun için arduino kullanacam. Projemde belli bir mesafeyi algılayan sensör kullanacam. Ve onu algıladıktan sonra ötecek bir buzzer kullanacam.Fakat arduınodaki mikrodenetleyicide kullandığım ayakların mantık devresi kısmını raporlamam gerek. Mantık devresinin nasıl kullanıldığına dair raporu hazırlamamda yardımcı olabilirmisin
Sayısal Devre dersi projesi için Arduino kullanman biraz anlamsız olur. Sayısal tasarımda projeni sayısal devre elemanları ile yapman gerekir.
Hocaya sorduğumda mikro denetleyicilerin sigorta mantigi var ve onlarda yine bir sifir mantigi var dedi. Bnde arduino ile yapacam dediğimde olur dedi. Proje hazir fakat raporu hazirlamam gerekiyor. Fakat hoca raporun üstünde pek durmadi. Basit bi şekilde rapor yazsam yeter fakat nasip baslayacagimi bilmiyorum. Doğruluk tablosu hazrlamayi düşündüm ama tikandim.
Ultrasonic sensorun vcc’sini arduniodaki atmega 328p-pu’nun 5v bacagina gnd’sini gnd’sine echo pinini 7inci bacaga (gnd) trigpinini 8inci bacaga (pc0) buzzer’ın da arti tarafini 6. Bacaga (aref) bagladim. Diger turlu digital tarafta nereye baglarsam da calisior (kismen).
Trigpin output
Echopin input
Buzzer pin output
Diye programda belirtildi. O sekilde calistirdim.
Datasheete baktim fakat epey karmasik. Baska birseyle de ugrasmak istemiyorum acikcasi 🙂 bu projede sunamasamda elbet cozecem mantigini lakin simdi bi mantik olayini gosterirseniz sevinirim 🙂 yoksa da caniniz sagolsun 🙂
Tesekkurler