Arduino ile Raspberry Pi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Arduino Turkiye // 3 Ağustos 2017 // 0 yorum // kategori: GenelAslına bakarsanız, Arduino ile Raspberry Pi, birbirinden oldukça farklı iki karttır. Yine de internette sıkça Arduino ile Raspberry Pi arasındaki farklara dair sorularla karşılaşabiliyoruz. Biz de bu yazımızda biraz olsun Arduino ile Raspberry Pi arasındaki benzerlikler ve farklara bakmak istedik. Farklı sorunları çözmek için tasarlanmış olsalar da bazı benzer özellikleri nedeniyle kullanıcılar projeleri için hangisini seçeceği konusunda kararsız olabiliyor. Bu aşamada iki ürüne ayrı ayrı bakmakta fayda var:
Raspberry Pi
Herkesin bildiği gibi, Raspberry Pi tam donanımlı, kredi kartı boyutunda, 512 MB RAM ve 700 MHz mikro işlemciye sahip bir bilgisayar. Linux tabanlı bir işletim sistemini çalıştırabiliyor ve SPI, 12C ve Serial için donanım desteği var.
Artıları;
- Bütün bir Linux ek belleği kullanılabilir,
- İnternete bağlanmak oldukça kolay,
- Çeşitli programa dilleri kullanılarak programlanabilir.
Eksileri
- Donanıma erişim gerçek zamanlı değil. Eğer CPU meşgulse, donanımla bağlantı kurmak gecikebilir,
- Dahili bir Analog-Dijital dönüştürücüsü yok,
- Endüktif yük sürücüsü için yeterli gücü yok,
- Donanım tasarım açık kaynak değil. (Bazıları için her şeyden daha önemli olabilir.)
Raspberry Pi’yi kim ve ne zaman kullanmalı?
Eğer projenizin donanımla ilişkisi çok az, ama yazılım açısından görece daha komplikeyse ya da internete bağlanması gerekiyorsa doğrudan Raspberry Pi’yi tercih etmelisiniz. Ayrıca eğer birden fazla programlama dili (C/C++’la kısıtlı kalmadan) kullanmak istiyorsanız Raspberry Pi yine doğru tercih olabilir.
Öte yandan, eğer projenizin donanımla ilişkisi çoksa, birden fazla sensörden data okuması gerekiyor ya da bir sürü cihazı kontrol etmesi gerekiyorsa, en iyi tercih Raspberry olmayabilir.
Arduino
Arduino üç şeyin toplamıdır: bir donanım prototip platformu, Arduino dili, IDE & kütüphaneler. Devre kartı, 8-bit AVR mikro-denetleyici tabanlı; SPI, 12C ve Serial için dahili donanım desteği mevcut.
Artıları
- Kullanmaya başlaması oldukça kolay,
- Uzatması çok kolay ve yüzlerce kullanıcı destekli shield ve kütüphaneye sahip. Shield’lar hemen her şeyi yapmak için uygun,
- Gerçek-zamanlı uygulamalar için kullanılabilir,
- Her şey (donanım, yazılım ve IDE) açık kaynak,
- Temel şeyleri yapmak için çok fazla bir programlama bilgisine ihtiyaç yok.
Eksileri
- Raspberry Pi kadar güçlü değil,
- Ya Arduino ya da C/C++ kullanarak programlamanız gerekiyor,
- Ä°nternete baÄŸlanmak görece daha zor – ama mümkün.
Arduino’yu kim ve ne zaman kullanmalı?
Eğer projeniz, dış donanımla interaksiyon gerektiriyorsa o zaman Arduino kullanmayı düşünmelisiniz.
Diğer yandan, eğer projeniz çok fazla komplike yazılım işleri veya yazılım yığınları ya da protokoller gerektiriyorsa, Arduino en iyi seçenek olmayabilir.
Etiketler: Arduino Uno > raspberry pi