Arduino’nun BileÅŸenleri
Coşkun Taşdemir // 20 Nisan 2013 // 8 yorum // kategori: Arduinoya GirişArduino temel olarak bir mikrodenetleyici programlamak için gerekli bileşenleri kullanımı oldukça rahat halde bir araya getirmiş olan bir platformdur. Arduino platformunu oluşturan bileşenlere bir göz atalım.
Arduino platformunda kullanılan temel bileşenlere bakacak olursak, bunlar:
-
Arduino Geliştirme Ortamı (IDE)
-
Arduino Bootloader (Optiboot)
-
Arduino Kütüphaneleri
-
AVRDude (Arduino üzerindeki mikrodenetleyici programlayan yazılım)
-
Derleyici (AVR-GCC)
Arduino bütün bu bileşenleri bir araya getirip kolayca kullanımımıza sunuyor. Zaten onu bu kadar popüler yapan da bizi ayrıntılarla uğraştırmadan doğrudan mikrodenetleyici programlamamızı sağlaması.
Arduino geliştirme ortamı Processing adlı dilin ortamına dayanıyor ve görünüş olarak da ona çok benziyor. Java dilinde geliştirilen ortamın kodlarına buradan ulaşabilirsiniz. Eğer Java biliyorsanız Arduino ortamı üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Arduino geliştiricilerinin e-posta grubuna üye olup gelişmeleri  takip edebilirsiniz. Arduino geliştirme ortamına ait bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Normalde bir mikrodenetleyiciyi programlamak için kullandığımız ürüne yönelik geliştirilmiş olan programlayıcıları kullanmamız gerekir. Bunun bir alternatifi de seri haberleşme üzerinden mikrodenetleyiciyi programlamamızdır. Tabi bunun için mikrodenetleyicimizin bir seri haberleşme modülüne sahip olması ve kendi program belleğini programlama özelliğine sahip olması gerekiyor. Bir de bu programlama işini yapacak ufak bir programcığa ihtiyaç var. İşte bu programcığa ?bootloader? deniliyor. Mikrodenetleyici çalışmaya başladıktan hemen sonra programlamaya başlamak için gerekli verilerin gelmesini bekliyor. Bu veriler gelmediyse doğrudan mikrodenetleyiciye yüklenmiş programı koşturmaya başlıyor. İşte Arduino?da kullanılan bootlooader?ın ismi OptiBoot.  Optiboot?un kodlarına buradan ulaşabilirsiniz. Merak edip kodlara baktığınızda bol bol Atmega assembly kodları göreceksiniz.
Arduino kütüphaneleri belki de Arduino?nun bu kadar popüler olmasındaki en önemli bileşen. Bu kütüphaneler sayesinde mikrodenetleyicilerin ayrıntılı olarak bilmesek de kolayca programlayabiliyoruz. Arduino ile birlikte gelen standart kütüphaneler yanında internette gönüllüler tarafından geliştirilmiş birçok farklı kütphane de bulmak mümkün. Bu kütüphanelerin linklerini burada bulabilirsiniz.
Arduino kütüphaneleri geliÅŸtirme ortamıyla beraber geliyor ve Arduino klasörleri içerisindeki “libraries” klasörünün altında yer alıyor. Buradaki kodlara göz atarak kütüphanelerin yapısını ve mikrodenetleyicinin modüllerinin nasıl programlandığını  görebilirsiniz.
Kodlarımız derlendikten sonra programlamak için  kullanılan AVR Dude programıyla ilgili bilgilere ve  kodlarına da buradan ulaşabilirsiniz.
Atmel Mikrodenetleyicileri programlama da kullandığımız derleyici, linker vs… gibi araçları bir arada barındıran WinAVR projesine de buradan ulaÅŸabilirsiniz.
Etiketler: arduino
Madalyonun iki tarafına da bakmak lazım. Yukarıdaki yazıda Arduino ve bileÅŸenlerinin saÄŸladığı olumlu özellikleri etkili bir biçimde anlatmışsınız ÇoÅŸkun Hocam. Arduino’ nun Dezavantajlarını da okumak isteyenler bu yazıdan faydalanabilir: http://www.volkankanat.com/arduino-nun-dezavantajlari/
Hocam, Arduino Uno ile çalışıyordum. Program çalışmasında, bilgisayarla bağlantısında bir sorun yoktu. ama neden olduğunu bilmediğim bir şekilde, arduinoyu bilgisayara bağladığımda Arduino üzerindeki L ve ON ledleri yanıyor, ancak program upload edilmiyor ve usb takılıp çıkınca gelen sesler bile gelmiyor. Program üzerinde Seri port seçme kısmı kapalı görünüyor. başka bilgisayarlarda ve başka kablolarla denedim sonuç aynı. Acaba neden kaynaklanıyor ve çözüm için önerileriniz nelerdir ? İlk Göz nurum, çöpe atmak istemiyorum 😀
bilgisayarda bluetooth açıksa kapatın. arduino usb driveri i tekrar yükleyin. bağlanmayı tekrar deneyin. olmuyorsa sorunun usb mi yoksa işlemciden mi olduğunu anlamak için bir usb rs232 +5v ttl dönüştürücü modül alın modülü arduinonun rx tx bacaklarına bağlayın, arduino programından bağlantıyı kontrol edin. robotistandan bootloader yüklenmiş bir atmega328 işlemci ısmarlayın birde öyle deneyin.
buna benzer bende sorun yaşadım..cihaz upload etmiyordu..usb den pc ye bağlı,esktra olarak harici güç kaynağıda bağladım giriş ten o zaman upload etti..muhtemelen usb girişindeki güç katında sorun oluştu..ama sadece upload edemiyorum başka sorun yok..harici güç girişide bağlayınca upload ediliyor
bendede aynı sorun vardı. hatta arduinoyu bilgisayar görmediği halde üzerindeki atmega328P ısınıyordu. bende çıkardım bootloader yüklenmiş atmega328P sipariş ettim, bugün sabah geldi taktım arduino üzerine gene aynı şekilde ısınma yok ama bilgisayar arduinoyu görmüyor.
uno üzerindeki usb dönüştürücü de yanmıştır sizinkinin. rx tx bacaklarında usb ttl dönüştürücü ile program atılabilmesi lazım.
Arduino: 1.5.4 (Windows 7), Board: “Arduino Mega 2560 or Mega ADK”
Display:10: error: ‘LiquidCrystal’ does not name a type
Display.ino: In function ‘void setup()’:
Display:16: error: ‘lcd’ was not declared in this scope
Display.ino: In function ‘void loop()’:
Display:42: error: ‘lcd’ was not declared in this scope
This report would have more information with
“Show verbose output during compilation”
enabled in File > Preferences.
Bu hatayı alıyorum lcd kütüphanesi tanımıyo ama kütüphanede var
arduino unomdaki güç girişinin yanındaki voltaj regülatörü çok ısınıyor zarar verirdiye çıkartıyorum ama ledler yanıyor usbde de aynısını yapıyor