Yerli Arduino: R-arduino

Benim Arduino’m R-arduino.

(Arduino da bizi etkileyen; bir defa ilerlemeye başlayınca başarılan işlerin, bir coşku seli şeklinde akmaya başlamasıydı. )

Mesleğimiz olan elektronik ile otuz yılı bulan bir zamandır uğraşıyoruz. Geçen zaman içerisinde, o zamanın sunduğu imkanlar ile pek çok konuda elektronik cihazlar yaptık. Taa ki akıllı cep telefonlarının ilk çıktığı yıllar da bir aile ortamında “mesleğimiz elektronik” olduğunu söylediğimizde, elini akıllı telefonun ekranında gezdiren ailenin genç üyesi “-bunu da yapabiliyor musunuz?” dediği güne kadar.

O gün benim için kendimi mesleki yetersiz hissettiğim gündü.

Fakat bu meslek, bana piyasada olmayan ama benim veya başkalarının ihtiyacı olan şeyleri yapabilme yeteneğini kazandırmıştı.

Yeni teknolojileri nasıl öğrenebileceğimi ve uyum sağlayabileceğimi düşünürken, Arduino isimli ürün ile tanıştım. Arduino’yu tanıyıp kullanmaya başladığımda, elektronik dünyasını da başka bir şekilde algılamaya başladım. Açık kaynak (open source) kod paylaşımları, Arduino’yu öğrenmek isteyenlerin işlerini öylesine kolaylaştırıyordu ki, daha yolun başında, yolu yarıladığımızı hissettik.

İlk başlarda her türlü tasarımımız UNO modeli üzerine kurulu idi. Fakat biz konularda ilerledikçe, UNO bize yetmemeye başladı. Ardından MEGA modeline geçtik. Fakat MEGA’nın boyutsal farklılığı, UNO modeli için kullandığımız kutulara sığamamaya neden oldu.

Bu noktadaki duraksama, bizde bir isyana ve patlamaya sebep oldu. Teknolojiyi istediğimiz şekle pek ala dönüştürebiliriz diye düşündük. Bu noktadan sonra kendi oyunumuzun kurallarını koyan bizdik. Yeni bir Arduino tasarladık ve bundan sonrası tam bir coşku içinde geçti.

Boyut olarak UNO modeli ile birebir aynı boyutta, fakat işlemci ve özellik olarak, MEGA modeli özelliklerinde bir kart geliştirdik. Bu kartın üzerine alışılmışın dışında ESP serisi (wifi) modülleri takıp kullanabileceğimiz bir de konnektör koyduk. (Bununla da yetinmeyip ek bir kart ile bluetooth modüllerin kullanımına olanak tanıdık.)

“Arduino da bizi etkileyen; bir defa ilerlemeye başlayınca başarılan işlerin, bir coşku seli şeklinde akmaya başlamasıydı. “

Eğitim veya başlangıç setlerinde yapabildiklerimizi, yalnızca kendi masamızda arkadaşlarımızla paylaşabilmemiz, bizi kutulanabilir ve her yerde çalışabilecek ürünler oluşturmaya yöneltti.

Öncelikle kendi ihtiyacımızı düşünüp bir devre yaptık, dijital ve analog girişlerden bilgi okuyup,4 tane röleyi kumanda etmek ve 24Voltluk bir motorun hızını ayarlamak gerekiyordu. UNO modeli ile çalıştırmak üzere tasarladığımız bu kartı, yeni tasarladığımız R-arduino kartı ile de kullanabiliyoruz. R-arduino kartının wi-fi ve bluetooth desteği bu devreyi cep telefonundan da kumanda etme imkanı sağladı.

Bir anda nereden nereye geldik diye düşünebilirsiniz, işte bize Arduino ile çalışırken, coşku veren de budur. Bir anda önünüzdeki bütün kapılar açık. Yapabilecekleriniz hayalleriniz ile sınırlı.

ITEAT firmasının üretmiş olduğu dokunmatik (touch) LCD zaten elinizin altında hazır, tek yapınız gereken kendi tasarım programında ekranı hazırlamak.

Tablet üzerinden kontrol zor görülebilir, ama bluetooth’dan tablete bağlanmak app inventor programı ile blocks mantığı üzerinden çalışan kodlamayla program oluşturmak.

Kısa zaman içeresinde başlangıçtan bu noktaya ulaşınca, ben yaptım düşüncesi bunu başka insanlarla paylaşma arzusuna dönüştü. Sonuçta meslekte geçen otuz yıldan sonra emekliliğe yaklaşmıştık. Mesleğe yeni başlayan arkadaşların da aynı coşkuyu hissetmesini arzuladık. Bu içimizdeki coşkuyu, SEN DE YAP noktasına taşımamızı sağladı. Yapılabilecekleri bir kitap altında toplayıp, insanlarla paylaşmak ve yapılabilirliğini kolaylaştırmak açısından PCB’leri de kitap ile paylaşmak bize mantıklı geldi.

Biz yaparken ihtiyaç duyduğumuz konular neler ise, yapmak isteyecek kişilerin de aynı ihtiyaçları olacağını düşündük. Bunlar:

-Önce bir enerji besleme kaynağı; çünkü bazı ürünler 3.3Volt ihtiyaç duyarken, bazı ürünler de 5Volt beslemeye ihtiyaç duyuyor.

-Programlama cihazına; Arduino kartlarına (bazı modellerine) program yüklemek için ve bunlarda kullanılmaya başlanan wifi modüllere ve de Nextion ekranlara verileri yüklemek için gerekli olan bilgisayar arabirim USB-TTL programlayıcı.

-İşlemci kartı; Arduino. Yapılabilirliğini anlatmak için, biz R-Arduino kartı tasarladık.

-Uygulama devresi; biz bunun için bir PLC modülü tasarladık.

-2. Uygulama devresi; tablet veya cep telefonundan uygulamayı görmek için RGB kumanda devresi. (Bu aşamada, her ne kadar Arduino konsepti ile uyuşmuyor gözükse de).

Bu başlıklar altında başladığımız çalışmayı kitap haline dönüştürdük. Bu başlangıçtan sonra gelinebilecek nokta, yukarıda olduğu gibi hayaller ile sınırlı.

Arduino yapısı ve açık kaynak kodu paylaşımları öyle bir dünyanın kapısını araladı ki, siz de çok kısa zamanda oluşturduğunuz elektronik devreyi internete bağlayabilecek kadar ile götürebilirsiniz. Ya da gelişmelerin karşısında durup, yalnızca başkalarının yaptıklarını seyredersiniz.

Arduino ile çalışmak, bu seçimi yapmak anlamına geliyor.

Rahmi Filiz.

4 comments

  1. Fırat DEVECİ dedi ki:

    Arduino kullanımı eğer elektronik alanı dışında iseniz, örneğin bir makineci ya da dişçi oldukça faydalı bir platform; yalnız bir elektronik tasarımcısı, elektronik uzmanı ya da mühendisi iseniz işlet değişir. Arduino bu anlamda asla fiyat/performansı yakalayamayacağından özellikle mühendislik öğrencileri bunun gibi kolay yapılabilirliğe kanıp işin özünü kaçırmamalılardır. Aksi takdirde bu “mühendis” olacak arkadaşların; arduino ile bir şeyler yapıldığını sanıp, piyasaya girişte bir şok ile karşılaşılması olasıdır.

  2. Rahmi FİLİZ dedi ki:

    Ülkemizde Arduino dan önce, bir elektronikçinin endüstriyel veya günlük kullanıma yönelik bir ürün tasarımı yapmak istemesi durumunda, eğer ğüçlü bir ar-ge veya firma içinde değilse, bu maceradan öte bir şey olmuyordu. Düşünülen her türlü ihtiyaç durumundaki elektronik ürünü, dünyanın her yerinden birileri rakip olarak adeta yağdırıyorlardı piyasaya. Arduino dan sonra , düşünülen veya hayal edilen her şeyi elektronikçi veya programlama yeteneğine sahip meraklı kişi evinde kendi başına yapabiliyor. Maliyet bazında da çok küçülmeye başladı aradaki farklar.
    Bu durum Elektronik tasarım ve üretim alanında bir noktada yapılabilirliği en üst seviyeye çıkarırken, rekabeti çok çetin bir hale getirecek. Dier yandan uzmanlık ve tecrübenin değerini de en üst seviyeye çıkaracak. Arduino yapısı içinde kullanılan entegrelerin de bir mikrokontroller olduğunu unutmayalım. 8 bit ten Arm tabanlı işlemcilere kadar. Dier işlemciler çeşitli işlemler için özelleştirildiğinden, iş özelinde ancak başka marka ve işlemcilerin bir takım üstünlüklerinden bahsedilebilir.
    Bence meslek hayatına yeni başlayan her elektronikçi veya elektronik meraklısı öncelikle başarmanın keyfine varmak için Arduino ile tanışmalı. Neleri niçin yapamadığını veya nasıl yapması gerektiğini kendisi denerken öğrenecek zaten.

  3. Arduino karşıtlığını anlamsız ve saçma buluyorum, ihtiyacınız olan tek şey en doğru işlemciyi projenize göre tespit edip, JTAG pinlerinden arduino ile programlamak, örneğin maple mini 72 Mhz. gayet profesyonel, ve kullanışlı.

  4. Robotik Forum dedi ki:

    Böyle güzel projelerin artması dileği ile.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*



Sosyal Ağlar