LTSpice EÄŸitimi -1

Elektronik ile uÄŸraÅŸan herkes bir similasyon programı kullanmıştır.  Ben ÅŸimdi sizlere  LTSpice programı hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.  ?Arduino ile baÅŸlangıç yapacağım fakat daha bir devre bile kurmadım hocam maÄŸdurum? : ) diye soran arkadaÅŸların ve daha önce hiç LTSpice kullanmamış arkadaÅŸların iÅŸine yarayacağımı umut ediyorum…

ElektroniÄŸe baÅŸlarken ilk olarak kullandığımız elemanlardan biri diyottur.  Sıcak bir yaz günüydü. Voltage ve Diode  adında iki tane ingiliz asıllı yağız delikanlı genç vardı.   BoÅŸ boÅŸ dolaşırlarken köşebaşında kendileri gibi olmayan bir genç farkettiler.  Daha önce böyle bir ÅŸey görmemiÅŸlerdi. Yanına gittiler adını sordular.  “Adım Resistance” dedi .Ä°ki sokak aÅŸağıda oturuyorum. Hadi dediler oyun oynayalım ve ellerini birleÅŸtirdiler.  O da ne bir anda üzerlerine bir ağırlık çöktü ve ortalarında bir canlı belirdi. Hemen ellerini bıraktılar ve kaybolmuÅŸtu. Tekrar ellerini birleÅŸtirdiler ve tekrar o.  Bu sefer dediler ne olursa olsun ellerimizi bırakmayalım ve ismini soralım. Ellerini hızlı bir ÅŸekilde birleÅŸtirdiler ve adını sordular adım Current dedi bırakmayın ellerinizi bir dakika da dedi yüzlerinizi göreyim.  Sonra uzun uzun baktı bir ÅŸeye benzemiyorsunuz, Magnetic field  daha yakışıklı bırakın elinizi ne olsa bir gün içinizde geçeceÄŸim dedi….

O da neydi bir anda kendimi kaybettim arada oluyor kusura bakmayın.

LTSpice programını bu bağlantıdan indirebilirsiniz. Direk açılıyor zaten.

Programı açtığınızda üst tarafta şu simgeler var.

Sıradan gidersek Wire, Ground, Label (devrede noktalara isim vereceğiz.), resistance (Direnç),   ve  

bu işaret ise bizim elemanlarımızı seçeceğimiz. Tabi burada linear markasının ürünleri var. Çeşitli elemanlar eklemek için mesela şimdi 1n4001 elemanını eklemek için küçük kod parçaları eklememiz gerekiyor. Diyotun özelliklerini programa tanıtmak için.

 

Basit bir devre

 

Evet gördüğümüz devreyi LTSpice programında çizelim ve birlikte analiz edelim.

Şekil-a Devre LTSpice çizimi

 

Åžekil-a’da  LTSpice programında çizdiÄŸimiz devreyi görüyoruz bir de yukarıda kodlar var. Bunlar diyodumuz için daha doÄŸrusu 1N4001 için model parametreleri. Bunu yapmak için diyodumuzu yukarıda anlattığımız gibi seçiyoruz. Ardından .op ‘a basarak bunları çıkan ekranda yazıyoruz ve devremizin yanındaki alana yapıştırıyoruz iÅŸlem tamamdır. Ayrıca normalde D1 ‘in altında D yazan kısma ÅŸimdi olduÄŸu gibi model parametremizin içerisinde olan D1N4001 olarak deÄŸiÅŸtiriyoruz.  1N4001’imizi kendi model parametreleri  ile eklemiÅŸ olduk. A ve B gibi label isimleri verdik grafikre daha kolay ÅŸekilde görebilmek için.

Şimdi devreyi çizmeyi tamamladık.   Onu da ŞekilDaha sonra yukarıdan Simulate > Run  takip ediyoruz. Devreye 0.2 ile 3 volt arası değerler verdik. DC analiz yapıyoruz. Ardından nerenin akımını gerilimini öğrenmek istiyorsak oraya tıklıyoruz. Zaten noktaya ölçmek istediğimiz noktaya getirince prob şekli çıkıyor. Biz burada AB noktaları arası gerilimi ve B- toprak arası geilrimi ölçtük.

 

Åžekil-b Grafik

Elemanlar üstüne tıklayarakiçlerinden geçen akımı bulabilir. Grafik alanında istediğiniz noktalara tıklayarak başka referanslara göre grafiği değiştirebilirsiniz.

   Ayrıca Åžekil-c deki gibi voltage source üzerine saÄŸa tıklayıp advaced dediÄŸinizde karşınıza bu pencere çıkıyor . Buradan voltafe source’u sinüs, exponential,  pulse vb. ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirebilirsiniz. Ayrıca DC value’yu deÄŸiÅŸtirebilir ve kaynağın iç direncini de deÄŸiÅŸtirebilirsiniz. Küçük sinyal analizini de buradan yapıyoruz.

Åžekil-c Voltage Source

Sonuç olarak LTSpice analog devreler içi güzel bir program.  İçerisinde Linear’ın bütün ürünleri var. Olmayanları da gösterdiÄŸimiz gibi ekleyebiliyoruz.
Evet  bu daha baÅŸlangıç çok karmaşık devreleri birlikte analiz edeceÄŸiz.Yorumlarınızı aÅŸağıdan yazmayı unutmayın hep unutuyorsunuz bak : )… Sorularınızı forum.arduinoturkiye.com’dan sorabilirsiniz.  Ä°yi çalışmalar.

 

Yücel Çetin

İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nde öğrenci, Arduino sevdalısı, python meraklısı bir canlı...

3 comments

  1. […] devre tasarımı için ben LTSpice programını kullanıyorum. Öğrenmek isteyen arkadaÅŸlar ÅŸu yazıda  baÅŸlamış olduÄŸumuz eÄŸitimlere devam edebilirler. EÄŸitim diyoruz fakat beraber öğreniyoruz […]

  2. […] “LTSpice eÄŸitimi-1” ve ”Analog Devre Tasarımı Ve Arduino”  yazılarına bu linklerden ulaÅŸabilirsiniz. Evet bunlara baktıktan sonra iÅŸlemlerimize baÅŸlayalım. […]

  3. bülent dedi ki:

    Güzel bir konu açmışsınız. Ltspice ile ilgili benim de bir blogum var.
    ltspicefiles.wordpress.com

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*



Sosyal AÄŸlar