ArduinoTurkiye ProtoShield

Arduino ve breadboard ikilisi her zaman projelere giriÅŸtiÄŸimizde elimizin altında olan araçlardır. Breadbord ile çok hızlı bir ÅŸekilde projenizi geliÅŸtirebilirsiniz. Breadbord ile ilgili bilgiye ÅŸuradan ulaÅŸabilirsiniz. Projenizi breadboard üzerinde bitirip bunun kalıcı olmasını istediÄŸinizde breadboard üzerinden projenizi baÅŸka bir taşıyıcı platforma taşımanız gerekmektedir “shield” olarak adlandırılan bu eklentiler mevcut arduino uno nuzun üzerine bindirilerek daha derli toplu her an çalışan son ürün haline gelmektedir.

Eklentiler/Shield ler çok amaçlı şekillerde dizayn edilmektedirler. Yapacağınız işe uygun bir eklentiyi Arduino uno üzerine bindirerek bir anda inanılmaz bir araç haline dönüşmektedir. Bir shield ile arduino uno nuz bir ev otomasyonu kontrol aracı haline gelebilir evinizdeki bir çok elektrikli cihazı otomatik veya siz istediğinizde açılıp kapanmasını sağlayabilir yada bir bilgi toplama aracı haline gelip fabrikanızdaki fırının sıcaklık kontrolunu yapabilir, üretim hattındaki ürünlerin sayılmasını veya seçilmesini kontrol edebilir. Bir başka eklenti ile bir robotu, bir tankı kendi kendine hareket eder hale getirebilirsiniz. Shieldler/Eklentiler sayılamayacak kadar çoktur diyebiliriz ve her gün bir yenisi çıkmaktadır.

Arduino Turkiye olarak biz de bu aşamaları beraberce yaşamak için bir eklenti geliştirdik adını ProtoShield koyduk. Proto dememizin sebebi bu eklenti/shield ile istediğiniz tasarımı/prototipi bu bord üzerinde kalıcı olarak inşa etmenizi sağlayacak bir yapısı olmasından kaynaklanmaktadır.

Aşağıda ProtoShieldin önünden(üstteki) ve arkasından(alttaki) alınmış bir görüntü vardır.

Shield in sağ ve solunda sıralanmış pinler Arduino Uno ile tam uyumludur bu pinleri nasıl bağlayacağınızı yazının 2. bölümünde fotoğraflı olarak anlatacağım.

ArduinoTurkiye ProtoBoard’ın orta kısmını elektronik parçaların yerleÅŸtirilmesi için kullanmaktayız bu orta bölümün hemen yanlarında ise 5V ve GND hatlarını görmektesiniz buradaki hatlardan devrenizin ihtiyacı olan voltajları alabilirsiniz. Arduino ile iletiÅŸim kuracağınız bacaklar ise devrenin endışıda kenarında  isimleri ile gösterilmiÅŸtir. Ayrıca ihtiyacınız olabilecek 2 adet led ve bir adet buton ile bir adet reset butonu da protoshied üzerinde yer almaktadır.

Üstteki ProtoShield in alt kısmında ise ayrıca D1, D0, gnd, 5v, 3.3v çıkışları yönlendirilmiştir. arduinoda d1 ve d0 iletişim hattı olan rx/tx bacakları olduğundan bu kısıma bağlayacağınız bir bluetooth modül ile Protoshield üzerinden arduinonuz kablosuz olarak sizinle iletişim sağlayacak bir hale dönüşmüş de olacaktır.

Bu yazı şimdilik bu kadar sonraki bölümde protoshield in bacak bağlantılarının nasıl yapılacağını anlatacağım.

Ömer Koman

Elektronik hakkında ilk hatırladığım şey 5-6 yaşlarımdayken babamın arkadaşı radyocunun tezgahına burnumu dayayıp lambalı radyoları tamir edişini izlemekti...

7 comments

  1. […] Processing, Contol5p kütüphanesi, Arduino ve Arduino Türkiye Protoshield kullanılarak hazırlanmış bir RGB LED Kontrolü örneÄŸini görüyorsunuz. Bu arada […]

  2. […] donanımı arduinoturkiye.com Protoshieldına uygun olarak yapın veya yaptığınızı Protoshielda uygun hale […]

  3. Ayhan D. dedi ki:

    2012’den beri yazının devamı gelmemiÅŸ. Yada bulamadım. Bir aralık satışa sunulmuÅŸ. Åžu anda herhalde üretimi yapılmıyor. Yine de gayret eden arkadaÅŸlara teÅŸekkürler.

    • Ömer Koman dedi ki:

      seminerlerde hediyelik dağıtım için yaptırmıştık. elimizde biraz daha olması lazım. sitenin satış kısmı olmadığından satış yapamıyoruz adresinizi mesajdan yollayın posta ile yollamaya çalışırım hatıra olsun 🙂

  4. levent dedi ki:

    Resimler görünmüyor, yenileyebilirseniz belki kendimi yapmaya çalışırız.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*



Sosyal AÄŸlar