İlk Arduino Projeniz İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gün geçtikçe, teknoloji evreninde; programların, grafiklerin ve projelerin ilerlemesi sürüyor. Bu gelişimin bir parçası olan Arduino, temel işlem kapsamında yürüttüğünüz robotik ve elektronik uygulamalarınızı kolayca gerçekleştiriyor. Temel özellikleri kavradıktan sonra, artık ilk Arduino projeniz için hazırsınız demektir. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey Arduino Uno R3, bir USB kablosu ve işletim sistemini seçen (Windows, Mac OS veya Linux) bir bilgisayar.

Yanıp Sönme (Blink) Projesi iyi bir başlangıç

Arduino yazılımının donanımla konuÅŸtuÄŸundan emin olmak için bir eskiz yükleyin. Kroki nedir, soruyorsun? Arduino, insanların fikri gösteren küçük kod parçalarını kullanarak hızlı bir ÅŸekilde prototip üretip test edebilmesine olanak tanıyan bir araç olarak yaratılmıştır – kağıt üzerindeki bir fikri nasıl tasvir edebileceÄŸiniz gibi.image8.jpg

Bu nedenle Arduino için yazılan programlara eskiz denir. Hızlı prototipleme için bir başlangıç noktası olmasına rağmen, Arduino aygıtları giderek karmaşık operasyonlar için kullanılmaktadır. Bu nedenle, bir Arduino programının önemsiz olduğunu isim isminden çıkarmayın.

Burada kullanmak istediÄŸiniz belirli taslaÄŸa Göz Kırma adı verilir. YazabileceÄŸiniz en temel eskiz hakkında, Arduino için “Merhaba dünya!” Yazıyor. Arduino penceresini tıklayın. Menü çubuÄŸunda File → Examples → 01.Basics → Blink seçeneÄŸine gidin.

Arduino, farklı projeler ile rahatlıkla uyum sağlayabilmesi için açık kaynaklı bir mikro denetleyici kartı kullanıyor. Ana MCU sistemi Atmel tabanlı olmakla beraber, açık kaynaklı çalışabilmesi için önceden MCU’ya bir mini program yani Bootlader yükleniyor.

Arduino açık kaynaklı olması sayesinde sürekli gelişir

Arduino’nun son zamanlarda bu denli popüler olmasının temel sebebi açık kod kullanmasından kaynaklanıyor. Bu açık kodlu kaynak ise devre ÅŸemasından, programlama ara yüzüne kadar olan yeri kapsıyor. Program geliÅŸtirmenin oldukça basit olduÄŸu bu mikro denetleyici, aynı kartta programlanırken denetlenebiliyor. Programlama dilinin karmaşık olmaması, Arduino için farklı bir tercih sebebi oluyor.

image2.jpg

Arduino mikro denetleyici sistemi kullanmak için düzgün çalışma ortamı gerekiyor. Karta uygun USB kablosu ve USB yazıcı ya da mikro USB kablo kullanılarak, donanımsal açıdan düzgün ortam şartları sağlanıyor. Yazılımsal olarak, IDE programının bilgisayara yüklenmesi gerekiyor. IDE programı ile Arduino’ya yüklenecek yazılımlar oluşturuluyor. Bütün bu işlemlerin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Arduino ile ergonomik çalışabilecek, bir bilgisayar olması gerekiyor. Arduino modellerinin eski sürümleri ile kullanılan bilgisayarlar arasında zaman zaman çıkan sıkıntılar Arduino’nun Leonardo serisiyle ortadan kalktığı gözlemleniyor. Bütün bu şartlar, optimum düzeyde sağlandıktan sonra Arduino mikro denetleyici sistem verimli bir şekilde çalışıyor.image4.jpg

Arduino Kurulumu

Arduino kurulumu oldukça basit bir işlem ile gerçekleştiriliyor. Öncelikle, Arduino klasörü kurulumu gerçekleştirilecek bilgisayara yani sitemine indiriliyor. Daha sonra mikro denetleyici kart, USB kablo aracılığı ile bilgisayara bağlanıyor. Bilgisayarda ki sürücü dosyaları manuel olarak seçildikten sonra kurulumdaki sürücü dosyaları otomatik olarak yükleniyor. Arduino’nun doğru yüklendiğini test edebilmek için aygıt yöneticisini kontrol etmek gerekiyor. Bütün bu işlemlerden sonra bütün birçok robotik ve elektronik uygulamayı basit bir şekilde gerçekleştirmesini sağlıyor.

Arduino mikro denetleyici sistemi, çok fazla kullanıcı olduğu için gerçekleştirmek istenilen birçok program ve projeyi içerisinde barındırıyor. Bu sayede farklı proje kurucuları ile interaktif bir pazarlama alanı sunuyor.

2 comments

  1. dedektör dedi ki:

    ArkadaÅŸlar merhaba, arduino ya geniÅŸ kaynak kodlarından dolayı geçmek istiyorum. Pic mcu ile zor yapılabilecek karışık projeler arduino ile sanki biraz daha kolay yapılabilir…

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*



Sosyal AÄŸlar