Arduino Yún Geliyor! Arduino, WiFi Ve Linux’un Efsanevi BuluÅŸması!

Ä°yi Günler Ben UÄŸur Can. Uzunca bir süredir yazamadım ama umarım bir kaç hafta içerisinde kendimi affettiririm.:) Öncelikler Arduino Yún arduinolar arasında devrim niteliÄŸinde bir kart çünkü hala arduino ve Linux ile Ä°nternet’in gücünü taşıyor yeni yazılan kütüphaneler ile ortaya çıkan bir sürü olanak var, eskiden uÄŸraÅŸtığımız bir sürü ÅŸeyi artık kolayca yapabileceÄŸiz ve elimizin altında internete baÄŸlanabilen bir arduino duracak ÅŸuan çok heyacanlıyım (geek heyecanı) tam anlatamıyorum ama aÅŸağıda çevirmeye çalıştığım Resmi Arduino Blogunda bulunan şu adresli bir blog gönderisi. Umarım çok fazla hata yapmamışımdır ve hoÅŸunuza gider.

 

WiFi ve Linuxlu Arduino Yún

WiFi ve Linuxlu Arduino Yún

Arduino’nun kurucularından Massimo Banzi^nin Maker Faire | Bay Area 2013 te yaptığı “Arduino’nun durumu” konuÅŸmasında , Linux ile Arduino’yu birleÅŸtiren devrimsel bir Wifi ürün ailesinin ilk üyesi Arduino Yún ü duyurdu.

Yapım amacı olan, karmaşık web servislerine doğrudan arduino üzerinden bağlanmayı basit haline getirmek, gibi  Yún Çin dilinde ?Bulut? anlamına gelmekte.

Dog Hunter adlı geniş linux deneyimi olan bir şirketle ortaklaşa işbirliği içinde tasarlanan kart, linino adlı, cihaza yüklenen programların orijinalliğinden emin olmak için imzalı paketler sağlayan bir dağıtım kullanıyor.

GeçmiÅŸte Arduino ve Kompleks web servisleri etkileÅŸiminde bulunmaya çalışanlar Arduinonun kullanılabilir kısıtlı belleÄŸinin olması ve Xml gibi gereksiz text tabanlı çok fazla ram’e ihtiyaç duyan formatları kullamaya çalışıldığı için zorluklar ile karşılaşıyorlardı. Arduino Yún‘de aÄŸ baÄŸlantıları ve tüm HTTP iÅŸlemlerini basitçe Linux makine üzerinde halledecek olan Bridge Library adında bir kütüphane oluÅŸturduk.

ArduinoYun_scheme

Arduino Yún aslında Arduino Leonardo (Atmega32u4 tabanlı) ile üzerinde Wifi barındıran ve Linino ( MIPS GNU/Linux lisanlı OpenWrt tabanlı bir dağıtım.) çalıştıran Atheros AR9331 ‘un birleÅŸimi.

Leonardo ya benzer Yún‘de 14 dijital giriÅŸ/çıkış pini(7 tanesi PWM çıkışı olarak ve 12 taneside Analog giriÅŸ olarak kullanılabilir), 16 Mhz lik bir Kristal osilatör ve bir micro Usb Konnektörü bulunuyor.

Herhangi modern bilgisayar gibi, Ethernet girişi ve Wifi a sahip, usb cihazları bağlayabileceğiniz standart a tipi Usb konnektörü ve ek alan ihtiyacı için micro-SD kart slotu bulunmakta.

Yún de bulunan Atmega32u4 standart bir arduino kartı gibi bilgisayara micro Usb konnektöründen programlanabilir. Ayrıca Wifi üzerinden de programlayabilirsiniz.

Arduino_Yun

Yún ilk defa açıldığında bir EriÅŸim noktası haline geliyor, Arduino adında bir Wifi ağı oluÅŸturuyor, tarayıcınızdan web panelini açtığınızda wifi ağınızın ismini türünü ve parolasını girerek kartı ayarlıyorsunuz. Configure butonuna basarak kartı resetliyorsunuz ve Ağınıza baÄŸlanıyor. Arduino Ide’sini açınca kartın Port bölümünde port numarası yerine ip adresi ile listelendiÄŸini görüyorsunuz.

Sketchlerinizde Bridge libraryi kullanarak 32u4 ile Linuxu birbirine bağlayıp, program veya script çalıştırma, onlara parametreler gönderme (sensör verileri gibi) ve onların çıktılarını okuma gibi işler yapabilirsiniz. Bu sizin sketchiniz ile Linuxun gücü arasında sağlambir bütünleşme oluşturuyor. Yún ayrıca Shell i ve Python scriptlerini kutudan çıktığı hali ile destekliyor. Ancak siz açık kaynak program ve araçları yükleyebilirsiniz.

WiFi ve Linuxlu Arduino

WiFi ve Linuxlu Arduino

İçinizdeki Linux Geek’i için, Yún e SSH ile eriÅŸebilirsiniz: yani onu istediÄŸiniz yolla deÄŸiÅŸtirebilirsiniz. Ve herzaman fabrika ayarlarına geri dönebileceksiniz.

Ve tüm bunlara ek olarak en iyisi sizin kompleks uygulamalar yapmanızı kolaylaÅŸtırmak için 100 den fazla Api’ye normal eriÅŸim saÄŸlayan ve geliÅŸtiricilere çoklu platformlardan(Twitter Facebook FourSquare hatta FedEx veya Paypal) veri karıştırma ve eÅŸlemeye olanak saÄŸlayan Temboo adkı yenilikçi giriÅŸim ile ortaklık kurduk.

Arduino Yún Haziran sonunda   10 Eylül’den itibaren vergiler hariç 69$ a piyasada bulunacak.( Yurt dışı fiyatı tabii. Türkiye fiyatı çook daha uçuk olabilir.)

Yazımı okuduğunuz için Teşekkür ederim 2 güne de muhakkak şu blog gönderisini çevirveye çalışacağım Arduino Yún ile ilgili. Kendinize iyi bakın!

Uğurcan Bastık

Arduino ve elektronik tutkunu, profesyonel öğrenci. @Ugurcanb de twit hesabı.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*



Sosyal AÄŸlar