Arduino'ya Başlangıç için Satın Alma Rehberi

Arduino“ya baÅŸlamaya karar verdik. Peki hangi Arduino bizim için uygun? Hangi Arduino”yu satın almalıyız?

Arduino kodlamaya, prototiplerinizi Arduino üzerinden geliÅŸtirmeye veya hobi projelerinizde Arduino kullanmaya karar verdiniz. Büyük soru; hangi Arduino ile baÅŸlamalıyım? Hangi Arduino”yu satın almalıyım? Arduino çeÅŸitlerine bakıp kafanız karışabilir, “Arduino Mini”den tutun, “Arduino Lilly”ye kadar bir yığın Arduino çeÅŸidi var.  Hangisi sizin için uygun?

Sizin için kısa ama detaylı bir Arduino satın alma rehberi hazırladık.

 

Arduino Uno

ATMega328 tabanlı Arduino kartı.

Arduino Uno”nun bir kaç özelliÄŸi:

  • USB-seri iletiÅŸim dönüştürücü olarak FTDI entegre kullanılmıyor ama dönüştürme iÅŸini ATmega8U2 yapıyor. Bu durum, daha hızlı aktarım olanak saÄŸlıyor. Yani aslında dönüştürücü entegresi kullanıldığında herhangi bir USB baÄŸlantılı cihaz olarak algılanırken, bu dönüştürücünün iÅŸinin yazılımla halledilmiÅŸ olması, takılan bilgisayar tarafından, yekpare bir USB tak kullan aygıtı olarak algılanmasını saÄŸlıyor. Linux ve Max için driver yüklemek gerekmezken Windows için inf dosyası gerekiyor. FTDI chipi kullanılmamış olmasının verdiÄŸi baÅŸka bir özellik de Arduino Uno”yu sisteme klavye, mouse, joystick vs. olarak tanıtabilme ve sistemde bu ÅŸekilde kullanabilme kolaylığı.
  • Çok popüler olmasından dolayı Arduino Uno ile yapılmış proje örnekleri çokça bulunabiliyor.
  • Ãœzerinde hem 3.3V hem de 5V çıkışı mevcut.
  • HaberleÅŸme ve güç için hem USB portu hem de DC adaptör giriÅŸi bulunuyor.
  • Kolay baÄŸlantı için tüm çıkışlar diÅŸi pin header ÅŸeklinde.
————————————————————————————————————————————————————–
Arduino Mega 2560

Arduino Mega2560:

Arduino Mega”nın son versiyonu olan Arduino Mega2560, Atmega2560″ın geliÅŸtirilmiÅŸ chipsetlisi kullanılarak yükseltilmiÅŸ diyebiliriz. Bu yükseltme, orijinal Mega”nın 2 katı flash memory kazandırdı(256k) Aynı zamanda Uno”da olduÄŸu gibi FTDI USB-Seri dönüştürme chipi de bu versiyonda kullanılmadı.

Bu Arduino çeÅŸidi de Arduino Uno”ya benziyor. Gerçi tüm Arduino”lar birbirine üç aÅŸağı beÅŸ yukarı benziyor ama Arduino Uno, Arduino çeÅŸitleri arasında bel kemiÄŸi diyebileceÄŸimiz bir tür olduÄŸu için diÄŸer geri kalanlarını Uno”yla karşılaÅŸtırıyoruz. Mega2560 Uno”dan bellek olarak da daha yüksek.

Mega2560″ın bir kaç özelliÄŸi:

  • ATmega2560 “ya yükseltilmesi sayesinde 256k flash memory”ye sahip.
  • USB-seri iletiÅŸim dönüştürücü olarak ATmega8U2 kullanıyor. Bu daha hızlı aktarıma olanak saÄŸlıyor. Linux ve Max için driver yüklemek gerekmezken Windows için inf dosyası gerekiyor. FTDI chipi kullanılmış olmasının verdiÄŸi baÅŸka bir özellik de Arduino Uno”yu sisteme klavye, mouse, joystick vs. olarak tanıtabilme kolaylığı.
  • Daha fazla dijital çıkışı var.
  • 14 PWM çıkışı mevcut.
  • HaberleÅŸme ve güç için hem USB portu hem de DC adaptör giriÅŸi bulunuyor.
  • Ãœzerinde hem 3.3V hem de 5V çıkışı mevcut.
  • Kolay baÄŸlantı için tüm çıkışlar diÅŸi pin header ÅŸeklinde.
————————————————————————————————————————————————————–

Arduino Duemilanove:

ATMega328 tabanlı bir Arduino çeÅŸididir. Arduno Duemilanove, Arduino Uno çıkana kadar Arduino piyasasını domine ediyordu ancak Uno çıktıktan sonra biraz geri planda kaldı. Donanım özellikleri olarak Arduino Uno”nun neredeyse aynısı. Uno”dan farkı FTDI entegresinin olması. Uno”da bu dönüştürücü entegre yok, bunun yerine ATmega8U2 dönüştürme iÅŸlemi için programlandı. Yani Arduino Uno”nun geliÅŸmemiÅŸ bir versiyonu diyebiliriz. Elinizde varsa atmayın ama yeni Arduino alacaksanız da bunun yerine Uno alın.

Duemilanove”nin bir kaç özelliÄŸi:

  • USB-seri dönüşüm için FTDI entegresi kullanıyor.
  • Ãœzerinde hem 3.3V hem de 5V çıkışı mevcut.
  • HaberleÅŸme ve güç için hem USB portu hem de DC adaptör giriÅŸi bulunuyor.
  • Duemilanove”da yeni bir özellik olarak otomatik güç algılama sistemi bulunuyor.  Bu sistem gücü USB”den veya adaptör giriÅŸinden kendisi seçiyor.
  • Kolay baÄŸlantı için tüm çıkışlar diÅŸi pin header ÅŸeklinde.
————————————————————————————————————————————————————–

Arduino Pro:

SparkFun “ın ürettiÄŸi bir Arduino çeÅŸididir. Arduino Duemillanove”nin neredeyse aynısıdır ama en temel farkı üzerindeki komponentlerin SMD(Surface Mount Device) olmasıdır. Bu da boardun incelmesini saÄŸlamıştır. Normalde kartın üzerindeki komponent yerleÅŸimi Duemilanoveninkiyle aynıdır. Bu da Duemilanove için üretilmiÅŸ Arduino eklentilerinin(shieldların) Arduino Pro için de kullanılabilmesini saÄŸlar. Peki performans olarak farkları var mıdır? Hayır. Sadece kartın kalınlığı deÄŸiÅŸmiÅŸtir.

Arduino Pro”nun bir kaç özelliÄŸi:

  • Ä°nce.
  • Tüm çıkış yerleri Duemilanove”ninkiyle aynıdır. Dolayısıyla onun için tasarlanmış eklentileri kullanabilirsiniz.
  • Güç anahtarı kartın üstünde
  • Kartın üzerinde JST konnektörü vardır. (FotoÄŸrafta eÄŸri erkek pinlerinin yanında gördüğünüz krem rengi konnektör)
  • Seri baÄŸlantı maliyeti azaltmak için çıkarılmıştır.
————————————————————————————————————————————————————–

Arduino Pro Mini:

Prodaki özelliklerin aynısı Pro Mini”de de vardır. Sadece komponentlerin yerleÅŸimi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve sıklaÅŸtırılmıştır. Boyut olarak kısıtlama gerektiren projelerde kullanmak için birebirdir. Özellikle gömülü sistem cihaz uygulamalarında Arduino çeÅŸitleri arasında en uygunu Arduino Pro Mini”dir.

Arduino Pro Mini”nin bir kaç özelliÄŸi:

  • ForoÄŸrafta da gördüğünüz gibi kendi üzerindeki ATmega mikrodenetleyiciden biraz daha büyüktür.
  • DiÄŸer tüm Arduino çeÅŸitlerinin özelliklerini taşır.
  •  Boyut olarak küçük ama kapasite olarak bir çok projenize yetecek bir Arduino kartıdır.
    ————————————————————————————————————————————————————–


LilyPad Arduino:

En enteresan Arduino çeşitlerinden bir tanesidir.  LilyPad Arduino, Leah Buechley tarafından giyilebilir elektronik sistemler için tasarlanmıştır.  Herhangi bir kumaşa rahatlıkla dikilebilen LilyPad Arduino aynı zamanda yıkanabilir!

LilyPad”in bir kaç özelliÄŸi:

  • Dikilebilir!
  • Yıkanabilir!
  • Kendine has aksesuar sınıfı vardır. Yani sadece LilyPad için tasarlanmış Arduino eklentileri, switchleri, kabloları vardır.
————————————————————————————————————————————————————–

Arduino Pro, Pro Mini ve LilyPad “le ilgili bir kaç not:

  • Bu Arduino çeÅŸitleri olabildiÄŸince küçük tasarlanmaya çalışılmış kartlar. Dolayısıyla fiyat olarak da biraz daha ucuzlar. Tabi küçük olmalarının getirdiÄŸi bir dezavantaj da var;  USB portu ve FTDI entegreleri yok. Bu kartları programlamak için seri iletiÅŸim kullanmanız gerekiyor. Seri iletiÅŸim için de fotoÄŸrafta gördüğünüz FTDI Basic adlı kartı kullanabilirsiniz.
  • Arduino Pro ile Duemilanove arasındaki en büyük fark çalışma voltajları. Pro, hem 3.3V”la hem de 5V”la çalışırken Duemilanove sadece 5V”la çalışıyor. ÖrneÄŸin arduino projelerinizde sensör kullanacaksanız, Pro almanızı tavsiye ederiz çünkü sensörlerin bir çoÄŸu 3.3V beslemeli oluyor.
————————————————————————————————————————————————————–

Arduino Bluetooth:

Diğer tüm Arduino çeşitlerinin özelliklerini taşıyan Arduino Bluetooth, tüm işlemleri bluetooth üzerinden yapmanızı gerektiriyor. Debug da yapacak olsanız, programlama da yapacak olsanız sadece bluetooth kullanabiliyorsunuz. Zaten USB portu da yok.

Arduino Bluetooth”un bir kaç özelliÄŸi: 

  • Kablosuz
  • DC-DC dönüştürücülü bu kart, minimum of 1.2 V,  maximum of 5.5 V ile beslenebiliyor.
  • Bluegiga WT11 modülü kullanıyor. Bu modül en kaliteli bluetooth modüllerinden bir tanesi.  Bluegiga üzerinden ses aktarımını dahi rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
  • 5V and 9V çıkışları var.

Umuyoruz bu yazı hangi Arduino çeÅŸidine ihtiyacınız olduÄŸunu, Arduino”ya baÅŸlangıç için hangisini almanız gerektiÄŸi hakkında faydalı olmuÅŸtur. Eklemek veya sormak istediÄŸiniz ÅŸeyler için yorum kısmını kullanabilirsiniz.

 

Not: bu yazı Sparkfun, arduino.cc, arduino wikiden derlenerek hazırlanmıştır. 

Ahmet Alpat

Elektrik Mühendisi. Donanım tasarımı, gömülü sistem yazılımı, prototip geliştirme, tersine mühendislik yapıyor. Serbest çalışıyor. http://ahmetalpat.com 'da kişisel blogu var.

69 comments

  1. Ömer Enes dedi ki:

    İHLAS KOLEJİ ANADOLU LİSESİ 9.SINIFTAYIM OKULUMUZ ROBOT KLÜBÜNDE ARDUINOLARIN KULLANILDIĞINI DUYDUM BASİTÇE ANLATIRMISINIZ BEN ŞUAN ARDUINO VE WHITE BOARD ALSAM GÜNLÜK HAYATTA NE İŞİME YARAR?

  2. […] Arduino Satın Alma Rehberi‘nde hangi Arduino çeÅŸidinin size uygun olduÄŸunu belirlemeniz için Arduino çeÅŸitlerini yazmıştım. Hakan Ä°yice, Arduino’ya BaÅŸlarken Neler Gerekli yazısını, CoÅŸkun TaÅŸdemir,  Arduino Salgınına Gönüllü Yakalanma Rehberini, Ömer Koman da kendine has üslubuyla ilk programınızı anlatan Olmak ya da Olmamak, Ä°ÅŸte Bütün Mesele Bu ‘yu yazmıştı.  Hatta CoÅŸkun TaÅŸdemir Arduino kitabı bile yazdı. […]

  3. Ömer Koman dedi ki:

    Ömer Enes her ay birkez arduino etkinliÄŸi düzenliyoruz siteden haber veriyoruz facebookta da grubumuz var oraya üye ol duyuruları oradan daha kolay haber alırsın. istanbuldaysan etkinliÄŸe gelirsen etkinliklerde deÄŸiÅŸik uygulamaları gösteriyoruz iyi bir pratik olur senin için de. arduino baÅŸlangıç seti ile bayağı deneme yapabilirsin çoÅŸkunun kitabını da tavsiye ederim çok örnek var elektroniÄŸe baÅŸlamış olursun ilerletirsin… bu ay mart 24 gibi bir etkinlik olma ihtimali var yerini facebookta duyuracağız daha sonra.. etkinliklermizle ilgili yazılar da var bu sitede hatta etkinliÄŸe katılanlar bloglarında çok güzel yazılarla anlatıyorlar yapılanları. bir incele fikrin olur bayağı… görüşmek üzere

  4. Kaan CEYHAN dedi ki:

    @Ömer Enes Arduino sayesinde kolayca elektronik yapıları kontrol etmeyi öğrenebilirsin. bilgisayar tarafından yönetilen devreler yapabilir, ledler ile yazılar yazıp, istediğin gibi renkleri ile oynayabilir, bir ortamın sıcaklığına göre istediğin ışığı yakıp, ses çıkartabilir, fanı, kapıyı, pencereyi açıp kapatabilirsin. kısaca senin otomatik olsa güzel olur dediğin bir çok şeyi kendi başına yapabilir, bunları yaparken öğrendiklerinle çok daha farklı yeni şeyler oluşturabilirsin. en önemlisi bunları yaparken çok eğlenirsin.

  5. Ersen dedi ki:

    merhaba meslek lisesi elektronik bölümü son sınıf öğrencisiyim biraz basic dili biliyorum ve arduino merak ediyorum bi elektronikçiye (daha çok robotikle uÄŸraÅŸan)birisine hangi arduino modelini önerirsiniz cevabınız için teÅŸekkürler…

    • Ahmet Alpat dedi ki:

      Merhaba Ersen,

      Arduino Uno al. İhtiyacına göre sonradan shield da alırsın.

  6. Ersen dedi ki:

    başlangıç için şunları alıcam yetrlimidir?:
    1 X Arduino Mega 1280 board ( High quality Clone board )
    1 X 128*64 Blue LCD Module
    1 bundle Breadboard Jump Wires
    1 X Piezo Sounder
    1 X Infrared Receiver
    1 X IR Sender
    1 X Breadboard
    2 X Potentiometer
    10 X 47k ohm Resistors
    10 X Button
    10 X Red LED
    10 X Green LED
    10 X Blue LED

    hepsini set olarak alıcam,fiyatıda 55$ uygun mudur?

  7. Ersen dedi ki:

    bi sorum daha olucak arduino arm ile bi ilgisi yok deÄŸilmi pic gibi biÅŸey?

  8. ömer koman dedi ki:

    birde şuna bakın derim türkçe kaynak ve bol bol örnekler var http://www.robotistan.com/Arduino-Super-Baslangic-Seti,PR-954.html

  9. Bora dedi ki:

    Yazı için çok teşekkürler, yeni başlayacak olanlar için harika bir kaynak olmuş. Ersen hocam o kadar ucuza nereden bulduğunu sorabilir miyim?

  10. Ersen dedi ki:

    Bora bey burdan LÄ°NK:www.aliexpress.com/product-fm/484196213-Arduino-Kit-Mega-Kit-ATmega-1280-128×64-blue-LCD-Kit-wholesale-and-retail-wholesalers.html

  11. Serdar dedi ki:

    Merhaba

    Bende bir Arduino almak istiyorum ancak Arduino UNO ve Arduino Leonardo arasında kaldım yeni yeni baÅŸlayan biri için (Arduino’da yeni baÅŸlıcam yoksa elektronik ve otomasyon iÅŸlerinde eskiyim:)) Leonardo daha iyi gibi ancak sanırım uygulama örneÄŸi ve shieldler daha çok UNO üzerine?

  12. kaanceyhan dedi ki:

    @Serdar merhaba;
    BildiÄŸim kadarıyla Leonardo bir çok UNO shield’i ile uyumlu. tek uyumsuz olduÄŸu kısım SPI pinleri. SPI kullanan shieldlar için müdahale etmek gerekiyor.
    bunun haricinde çok büyük sıkıntı olmayacaktır.

    • Serdar dedi ki:

      Merhaba

      Cevabınız için teÅŸekkürler. Dealextremeden iki sipariÅŸ verdim biride Arduino UNO’ydu ama yeni gümrük kanununa göre 2 ayda bir ürün getirtebiliyormuÅŸusuz diye iptal ettim sanırım Arduino UNO almak ÅŸu an daha mantıklı çünkü örnekler ve shieldler daha çok UNO modeline yönelik Leonardo’nun en büyük farkı çıkış sayısının fazla olması sanırım.

  13. Ömer dedi ki:

    10 adet servo ve 10 adet kilit 1 lcd ekran ve 1 keyboard kullanacağım bir projem var servoların herbirini bir kapağa yerleştireceğim ve kullanıcıdan şifre girmesini isteyeceğim şifreyi aldıktan sonra kapağı kilitlemek istiyorum bunu yapabileceğim bir Arduino modeli varmı yoksa ve 1 tane ile yapabilirmiyim ?

  14. kaanceyhan dedi ki:

    @Ömer her bir elemanın kaç pin kulandığını bir yere not et ve aynı anda aktif olacak eleman sayısı ile ihtiyaç duyduğun pin sayısını bulmuş olacaksın.
    kabaca aynı anda bir servo + lcd + keyboard kullanacaksan arduino uno ucu ucuna yeterli olacaktır. eğer servolar aynı anda çalışmayacaksa arduino uno yeterli olacaktır. seri lcd kullanarak daha fazla pin boşa çıkartabilirsin.
    veya araya multiplexer ekleyerek biraz yavaşlayarak pin sayısını arttırabilirsin.
    veya hiç uğraşmayıp arduino mega ile işlerini halledebilirsin 🙂

    • Ömer dedi ki:

      @kaanceyhan cevabınız için çok teÅŸekkür ederim.Servoları ayrı ayrı çalıştıracağım elimde bir tane mega vardı onunla bir deneme yapayım eÄŸer becerebilirsem burada kodları ve video yu burada paylaşırım…TeÅŸekküler.

  15. Numan ErtuÄŸrul dedi ki:

    Merhabalar,
    Öncelikle iyi günler, iyi çalışmalar.
    Bilgisayar Mühendisliği okuyorum ve bu sene okulu bitiriyorum. İki kişilik yapacağımız bitirme projesinde mikrodenetleyici ile çeşitli sesler kaydeden(örneğin alfabedeki harfler) ve kullanıcının girişine göre oluşturulan ses kombinasyonunu hoparlöre veren bir uygulama yapmayı düşünüyoruz. Sizce, arduino kullanarak böyle bir proje gerçekleyebilir miyiz?

    • Ahmet Alpat dedi ki:

      KaydedeceÄŸiniz sesin yoÄŸunluÄŸuna, çözünürlüğüne yani temel olarak ne kadar büyük bir data kaydedeceÄŸinize göre deÄŸiÅŸir. Arduino Uno’nun 32kB flash belleÄŸi, 1kB EEPROM’u var. Yetmezse dışarıdan bir belleÄŸe yazdırarak çözebilirsiniz.

      Bu tür sorularınız için http://forum.arduinoturkiye.com ‘u kullanmanızı rica ederiz.

  16. kaanceyhan dedi ki:

    @Numan ErtuÄŸrul;
    Ses iÅŸlemleri için Sparkfun’un Audio-Sound Breakout’unu inceleyebilirsiniz.
    https://www.sparkfun.com/products/11125

  17. Emre G dedi ki:

    Merhaba,
    Şöyle bir projem var:
    -Basınç sensörü, ivme ölçer, dönü ölçer, kamera altsistemelrinden veri alarak işleyecek, sonrasında gerekli komutu pnomatik alt sistemlere (manipulator) veri olarak basacak.

    Bunu arduino ile başarabilir myim, nasıl başarırım?

    saygılar

  18. Yavuz dedi ki:

    Burada da klon ürünler var:
    http://www.hobievi.com/elektronik-c-110.html

  19. bekir tümüç dedi ki:

    büyük bir zevkle takip ediyorum emeğinize sağlık ayrıca facebook adresinize nasıl ulaşabilirim

  20. B.P. dedi ki:

    Arduinoya cok merakliyim henuz ortaokul ogrencisiyim. BaÅŸlangic setleri cok pahali ve babam bu isi beceremeyecegimi saniyor. Ä°lla kurs gerekli diyor. Hicbi Arduino kitini begenmiyor. Benim icin uygun bir kit ve babam icin tam benlik bir kit onerebilirmisiniz tesekkurler…

  21. Ömer Koman dedi ki:

    arduino uno başlangıç için herzaman iyi olmuştur. robotistan.com da coşkun taşdemirin kitabı ile beraber uno lu bir set olması lazım uno yu siz kullanırsınız babanızada kitabı verirsiniz okusun öğrensin 😉

  22. B.P. dedi ki:

    Cok tesekkur ederim Omer bey ama o kitabi ve unonun kullaniminin ne kadar kolay oldugunu babama anlatmaya calistim hala o isler oyle kolay degil diyor…
    Forumdaki diger cevaplariniz da benim bayagi isime yaradi…
    Yine de cook tesekkur ederim ilgilendiginiz icin…
    Ust duzey bir Ms-Dos programcisiyim… O konuda sorunuz veya yazmak isteediginiz bir ms dos pogrami varsa her konuda yardimco olabilirim…
    Ve isterseniz websiteniz icin html tasalayabilirim…
    50 ye yakin html sablonum var kendime ait…
    Bana berke.paksoyy@gmail.com adresinden ulasabilirsiniz…
    Tesekkurler …

  23. Ömer Koman dedi ki:

    berke uno aldığında yaptıklarını bir blogda yayınla herkes faydalansın. iyi bayramlar babana da hürmetler. arduino zaten elektronik bilgisi olmayanlar için icad edilmiÅŸ bir ortam, biraz hevesle çok güzel ÅŸeyler yapabilirsiniz. bu bayram harçlıklarınla bir uno al sen, en fazla 50-60 tl verirsin sonra ufak ufak ihtiyacın olanları sonra alırsın…

  24. […] Projenize hangi Arduino modelinin uygun olup olmadığı konusunu Arduino Türkiye sitesindeki ÅŸu linkten okuyabilirsiniz. Karar verdiniz diyelim ne olduÄŸu farketmez. Ben size en ekonomik bir ÅŸekilde […]

  25. kübra dedi ki:

    merhaba,bitirme projem için arduino kart kullanarak perde,ışık,klima ve bahçe ldr aydınlatması kumanda etmem isteniyor.daha önce microc ile pic programlamıştım,arduino benim için yabancı biraz.hangi kartı seçmeliyim karar veremiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

  26. Ömer Koman dedi ki:

    bir “uno baÅŸlangıç seti” ile baÅŸlarsan fena olmaz. robotistan.com a bir bak derim…

  27. kübra dedi ki:

    teşekkür ederim

  28. mahmut baÅŸ dedi ki:

    Topraktaki nemi ölcecek bir düzenek yapıp bu düzeneği pc ile baglayacagiz Ve nem oranı düşünce uyaracak nasıl yapabiliriz bilgisi olan var mı

  29. Samet Can Sönmez dedi ki:

    Merhabalar. Projemde kullanmak üzere arduino almayı düşünüyorum. Intel Galileo’da bu iÅŸlevi görüyormuÅŸ sanırım. Arduino’nun kendi çipini mi alıyım yoksa Intel Galileo mu ? Cevaplarsanız sevinirim.

  30. Ömer Koman dedi ki:

    galileo intel atom işlemcidir, çok farklı bir amaç ve projeler için geliştirilmiştir beta aşamasında bir üründür, alıp da başınıza dert açmayın, alın bir uno işinizi bitirin bir an evvel.

  31. aycan dedi ki:

    Merhabalar
    Mekatronik öğrencisiyim,arduino ile sismograf yapmak istiyorum.Hangi arduino uygun yardımcı olur musunuz?Ya da nerden başlamalıyım?

    • Ömer Koman dedi ki:

      uno bir çok proje için iyi bir başlangıç oluyor, bol örnek ve kütüphane var, bulacağınız tum ornekler unoya göre yazılmış olacak, farklı bir şey kullanacağınız zaman hep kod uyarlaması ile uğraşmak zorunda kalacaksınız yeni başlayanlar için zor olur unı dışındaki ürünler.

  32. Armağan Gültekin dedi ki:

    Merhabalar
    Intel® Galileo Gen 2 almayı düşünüyorum sizce uygunmudur yoksa uno mu alsam karar veremedim ?

    • Ömer Koman dedi ki:

      arduinoyu uno ile öğrenebilirsiniz. galieo başka bir şey onu daha sonra alırsınız. foruma gelin galileo kullanan bir kişi vardı belki size fikir verebilir.

  33. Kemal dedi ki:

    Öncelelikle hocalarım böyle bir site hazırladığınız için çok teşşekkür ederim çok yardımcı oldu bana klon la orjinal yazısını okudum ama çok bir şey anlayamadım yaklaşık 100 lira gibi bir bütçem var bu işlere yeni başlıyorum acaba ne almamı tavsye edersiniz

    • Ömer Koman dedi ki:

      herÅŸeye yeni baÅŸlıyorsan baÅŸlangıç setleri ile baÅŸlamak daha iyi oluyor robotistan.com da uygun fiyatlı arduino baÅŸlangıç setlerinden birini seçeilirsin, birde direnc.net e bak. turkçe kaynak olarak da coÅŸkun taÅŸdemirin kitaplarına bir bakın, baÅŸlangıç setlerinde bu kitaplardan biri de olabiliyor. orjinal ve klon ayırımı önemli eskiden arduino nun kendisi dışında üretilmiÅŸ ürünler klon olarak adlandırılırıken artık iÅŸlemcisi bile deÄŸiÅŸik klon ürünler var bu nedenle baÅŸlangıçta en azından ucuz bir ÅŸey alacaksanız usb baÄŸlantı entegresi ile iÅŸlemcisinin atmel olması önemli, birde klon ürünler çok sık arızalı çıkıyor test edilmeden piyasaya sürülüyorlar, bu nedenle yerli bir firmadan alırsanız en azından arızalı çıkan ürünü deÄŸiÅŸtirme ÅŸansınız olur. ileride iÅŸi öğrendikçe çinden farklı ürünler getirmeyi deneyebilirsiniz…

  34. Hasan dedi ki:

    Merhaba, uzaktan android telefonumda kontrol edeceğim, telefon uygulamasından ev ışığını açıp kapayabileceğim bir sistemi arduino ile yapmak istiyorum. Bunu bluetoothla değilde wifi aracılığıyla gerçekleştirmek istiyorum. Neler önerirsiniz. Bu devreyi kablosuz bir şekilde evdeki ışık anahtarına bağlayabilr miyim?

    • Ömer Koman dedi ki:

      baÄŸlarsınız. arduino+wifi shield veya arduino+esp8266 modulleri ile yapılabilir. foruma gelin…

  35. halef dedi ki:

    Öncelikle merhabalar bir sorum olacak cevaplarsanız memnun olurum üniversite son sınıf öğrencisiyim tez için aklımda bir şey var ama yeteri kadar bilgim yok bu arduino işini çözecem ama ilk olarak kartı almam lazım ve hangi çeşidiniz alacağımı bilmiyorum benim bu karta sıcaklık , nem gibi yaklaşık 6 tane sensör bağlayıp bunların verilerini bilgisayarda görüntüleyip kaydetebilmem lazım hangi kartı almalıyım benim için mühim bir konu yardımcı olursanız çok sevinirim iyi günler

    • Ömer Koman dedi ki:

      foruma da gelin sorun değişik görüşler gelebilir. arduino basittir ama kolay değildir 🙂 arduinoyu öğrenirken yol haritası diye bir yazım var oradan başlayın. arduino donanıma çok bağımlı bir alt yapıdır seçeceğiniz sensorlerin yada diğer komponenetleri bir arada çalıştırmak ayrı bir maharet istiyor hepsini tek tek denemeden bir seferde bağlayıp çalışmasını beklemeyin. i2c protokulu kullanan sensorler bazen bir arada çalışamıyor çünkü kutuphane yazılma şekli birden fazla sensoru tanımaya musait olmayabiliyor bunu ancak arduinoyu sensoru de datasheetinden bakıp buna uygun kutuphaneyi belkıde sizin kendi başınıza yazmanız gerekecek. elektronik bilgisi ancak fiziki olarak deneyerek elde edilebiliyor bir çok şeyi defalarca denemeden bir sonuç alamayacaksınız. kullanmayı istediğiniz veya yapmayı düşündüğünüz projeyi foruma yazın kullanılabilecek komponenetler bir belirlensin duruma bakılır ama bir çok durumda arduino uno ile başlamak her bakımdan iyi başlangıçtır. zaten bulup bulacağınız tum kart sensor ve programlar uno ya göre yazılmıştır macera arayıp işi uzatmayın.

  36. mahmut dedi ki:

    Arduino unu baÅŸlangıc seti ile music shield’ i aldım.müzük sildinin üzerinde ne pin isimleri var nede arduinoya nasıl baÄŸlanacaÄŸ ve türkçe kullanma klavuzu yok. bu konuda bilgi veren olursa memnun olurum.

    • Ömer Koman dedi ki:

      şöyle düşünün satıcı sadece ürünün adını bilir baÅŸka bir ÅŸey bilmez siz bu ÅŸeyi aldığınıza göre bilerek aldığınızı düşünür. shield i alırken ne düşündünüz bilemiyorum ama bir yerlerden duydunuz yada kullanımını gördünüzmü örnek video program web sitesi var mı, arduinonun yeni bir sürümü çıkınca o shieldin driver ve kodları tekrar kullanılabilecek mi yada geliÅŸtirmeye müsait midir bunları araÅŸtırmadan bir ÅŸey almayın paranız zamanınız boÅŸa gider. bu iÅŸler böyledir önce derin araÅŸtırın alacağınız ÅŸey tam yapmak istediÄŸinizi karşılıyor mu diyelim tamam shield i buldunuz peki sizin arduinoya uygunmudur kullanım detayları voltajlar çıkış deÄŸerleri uygun mu diye bakmanız lazım. foruma gelin sorun yada aldığınız shield üstünde bir ÅŸeyler yazar bunu internetten aratın. hem bu ürünü almadan önce foruma gelip sorsanız ben böyle bir ÅŸey almayı düşünüyorum deseniz siz almadan bir ÅŸeyler söylerdik…

      • mahmut dedi ki:

        teşekkürler hocam.
        arduinoya yeni başlıyorum.Arduino ile ilgili açık kaynak kodlu olduğundan, türkçe bilgi ve program bulmakta sıkınsı çekeeyeceğimi düşünmüştüm.bir proje için music shield’i aldım. fakat malesef türkçe dokuman bulamadım.

        Sayın hocam; sorum şu; Arduino girişlerine dört farklı sensör bağlıyacağım, hangi sensör aktif olursa çıkışta kayıtlı olan( sd kart veya başka bir ortama) bir ses çalsın. bu işlemi arduino ile nasıl gerçekleştiririm bilgiverirseniz memnun olurum. saygılar

        • Ömer Koman dedi ki:

          aklınızdaki projeleri foruma gelin orada paylaşın daha kolay ilerlersiniz. arduinoda proje yaparken bir yandan da öğrenirim kafası pek iyi bitmiyor. önce temel konuları bir halledin, düşündüğünüz proje orta bilgi seviyesi üstünde bir proje. sabırlı olun arduino ortamına bir ısının sonrası gelir. siz aldığınız malzemeler konusunda ben hehangi bir yönlendime yapmadım, tavsiyede bulunmadım ÅŸimdi bana projenizi yapmamı istiyorsunuz bu sorumluluÄŸu hiç bir zaman almadım. forumdan yürüyün iÅŸleriniz daha hayırlı olur ben size söyliyeyim…

  37. hasan doÄŸan dedi ki:

    merhaba ben yaptığım plastik model için aarduino almayı düşünüyorum yani sadece led sürücem hangi model olmalı. İkinci olarak facebookta ki grup un yada forum linki nedir acaba

    • Ömer Koman dedi ki:

      boyut onemli değilse ve ilk defa arduino kullanacaksanız arduino uno iyi bir başlangıç oluyor.
      bizim sitenin forum bağlantısı tepede forum diyen yere tıklarsanız ulaşabilirsiniz. linki http://forum.arduinoturkiye.com/
      facebookta arama yaparak bir çok grubu bulabılırsınız.

  38. kubilay dedi ki:

    merhabalar . arduino ile tesadüfen tanıştım ve çok ilgimi cekti sıfırdan başlamak ve gerçekten vakit ayırmak istiyorum. ama dediğim gibi sıfır bilgi ile başlayacağım anladığım kadarı ile arduino uno almam gerekli set şeklinde almak istiyorum. Ama o kadar seçenek ve seçenekler arasında fiyat farkı çok fazla. Sıfırdan başlamak için bir kaynak ve set önerir misiniz. Teşekkürler

    • Ömer Koman dedi ki:

      ilginizi çeken yapmak istediÄŸiniz bir proje var ise o projedeki malzemelerın bulunabildiÄŸi bir set daha ıyı olabilir. ama set içinde olması ıyı olacak malzemelere bakarsak 2×16 lcd ekran, ledler, butonlar, muhtelif dirençler, kondansatorler, ayarlı direnç potansiyometre 10k civarı, jumper kablolar, beradborad, harici adaptor 2A lık 12v çıkışlı. sensor olarak muhtelif sensorler olabilir ışık algılayıcı Ldr, sıcaklık, nem sensolerı ıyı olabilir. daha geliÅŸmiÅŸ projeler için IR led alıcı ve eski bir tv kumandası iÅŸ görebilir. kablosuz haberleÅŸme için rf433 alıcı verıcı moduller ve bluetooth moduller olabilir. hani ilk etapta tavsiye etmem ama gezen dolaÅŸan robot yapacaksanız motor ve suruculerı ıle ultrasonık mesafe sonsoru de lazım olur. belirttiÄŸim sıralama genelde sızın ılerlemenıze uygun ıhtıyac duyabılecegınız temel malzemeler bu kapsamda ılerlersınız.

  39. mina dedi ki:

    Merhaba, ben Arduino lilypad siparis ettim ama ftdi ile birlikte geldigini saniyordum fakat yokmus. usb-ttl donusturucu veya ftdi programlama karti nereden bulabilirim acaba? Tercihen online magaza degil de gidip satin alabilecegim bir yer? Cok tesekkurler 🙂

    • Ömer Koman dedi ki:

      bulundugunuz yer istanbulda ise kadıkoyde dırenc.net e bakın avrupa yakasında robotistan.com ise perpada. diğer ıllerle ılgılı bilgim yok ama forumdan sorabilirsiniz.

  40. celalettin dedi ki:

    Merhaba ben arduino öğrenmeye yeni başladım.internetten başlangıç seti sipariş ettim fakat sonradan.farkettim ki arduino uno değil de mega2650 almışım .bu benim için farklılık gösterir mi?

    • Ömer Koman dedi ki:

      biraz gösterir bır cok ornek unoya goredır aslında. deneyın sorun cıkarsa bakarsınız.

      • suat dedi ki:

        omer bey . uno veya mega programlama yapisi ayni degil mi. yani uno ile yapilmis ornekler megaya uyarlanamaz mi .

        • Ömer Koman dedi ki:

          uygulanır, megada pin sayısı daha fazla oldugu ıcın pinlerin kullanımına dıkkat etmekde fayda var unodan megaya geçişte sorun olmaz ama megadan unoya dönüşte dikkat etmek lazım.

  41. Onur dedi ki:

    Ä°lk Arduino’mu almak istiyorum, Arduino uno yeni baÅŸlayanlar için daha uygun diyorlar. ileride androidle çalışmak istersem hangisini seçmem gerekir? Almışken bir tane olsun…

    • Ömer Koman dedi ki:

      uno ile bir başlayın android ile bağlantı için sonra kablosuz olarak wifi veta BT ıle yapmanız lazım kablolu yapacaksanız ethernet modul alıp lokal ağa bağlayıp onun ustunden bağlanırsın eğer usb den bağlanacaksan bunun desteği eskide kaldı yapman daha zahmetli olacak. sen unoya bir başla hayırlısı ıle bır kaç proje yap gerısı gelir.

  42. furkan Yüksel dedi ki:

    hocam uno ile mega arasındaki fark nedir ?

  43. ahmet dedi ki:

    Arduino başlangıç seti almak için bir kaç firmaya Robocombo ya direnc net e hobidevre ye felan baktım fakat hangisinden almam gerektiğini nasıl bileceğim? Set içeriklerinde kiminde bir fazla kiminde bir başka oluyor başlangıç için nasıl birşey önerirsiniz?

    • Ömer Koman dedi ki:

      bütçenize göre birini alın, içinde pasif malzeme dediğimiz direnç kondansator led gibi malzemenin fazla olması birşey ifade etmez. sensor ekran ve diğer modullerin çeşitli olması önemli. ben ilk başladığımda sadece arduino uno almıştım ve üstündeki ledi yakmayı öğrenmiştim sonra yapmak istediğim projelerin malzemeleri tek tek alarak projemi yapmıştım. başlangıç setinin faydası daha fazla örnek çalışma yapabilmenizi hızlıça testler deneyler yapmanızı sağlar. aldığınız setin içindeki uno sağlam çıksın yeter 😉

  44. onur dedi ki:

    Arduino mega wifi ile arduino mega bluetooth (bluno mega) arasında ne gibi bir fark ve bize nasıl avantajı var. Çünkü aralarındaki Fiyat farkı 2 kat.

    • Ömer Koman dedi ki:

      standart arduino serilerinin dışında firmalar kendi amaçları için ürünler geliştirebilirler fiyat politikaları da duruma göre değişir. projelerinizi standart ürünler üzerinden geliştirin. normal bir arduino uno veya megaya bir esp32 modül bağlarsanız (8-10 usd civarı) hem wifi hem de bluetooth elde edersiniz. wifi megaya baktım esp8266 kullanmışlar bence artık kullanılmaması gereken bir ürün(esp8266) istersenin uno veya megaya 2.5 usd lik bir modulle bağlayabilirsiniz. bluetooth modullerde yine 4-7usd civarı birini alın kullanın.
      burada fark wifi ve bluetooth olduğunu göreceksiniz ikisi farklı iletişim protokolleri ve işlemleri yapıyor birbirinin yerini tutmaz avantaj diye bir şey yok yani yapacağınız işe göre birini seçer kullanırsınız. ama esp32 modul alırsanız hepsi içinde var zaten hatta arduinoya bile gerek kalmıyor.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*



Sosyal AÄŸlar